Avanos’la ilgili olarak hazırlanmış bir kitap daha çıktı. Kitabı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve eşi Mehmet Kılıç birlikte hazırladı. Kitap, ortak paydası Avanos olan farklı konulardaki 22 yazıdan oluşuyor. Bu çalışma, Kılıç’ın Avanos’la ilgili olarak hazırlamış olduğu üçüncü kitap. Prof. Dr. Kılıç, amaçlarının  Avanos hakkında  hazırlayacakları bu  kitaplarla ilçenin yazılı hafızası olacak bir “Avanos Kitaplığı “ meydana getirmek olduğunu söylüyor. 
 
Eserde Avanos’un tarihi, kültürel yapısı kadar yetiştirdiği önemli isimler, ilçenin gelişmesine katkıda bulunan kişiler, tarihi mekanlar ele alınmış ve haklarında bilgiler verilmiştir. Halkın hafızasında olan ancak yazıya geçirilmediği için unutularak kaybolan pekçok bilgi bu çalışmalarla yazıya geçirilerek kaybolması, unutulması engellenmeye çalışılıyor. Bu amaçla Avanos’la ilgili her şey,  iz bırakan herkes bu çalışmaların konusu. Acımasızca tahrip edilen tarihi mekanlar da bu çalışmanın konuları içinde. Yazarlar, kitabın Ön Sözünde şöyle söylüyor :
 
“ Amacımız daha çok sözlü kaynaklarda bulunan bilgileri yazıya geçirerek unutulmalarını engellemekti. Sözlü kaynakların verdiği bilgilerin zaman içinde unutulabileceğini, değişebileceğini de dikkate alarak sözlü görüşmelerde elde ettiğimiz bilgileri yazılı kaynaklardan da araştırdık. Buradan elde ettiğimiz bilgilerin doğruluğunu mümkün olduğunca teyit ederek ve birleştirerek sizlere sunduk.
 
Bu   çalışmalarımız Avanos halkı tarafından ilgi ile takip ediliyor. Yardımını   talep   ettiklerimiz bildiklerini,  gördüklerini, duyduklarını ve ellerinde olan malzemeyi bizimle paylaşıyor. Onlar da artık unutulan, elden kayıp  giden, kaybolan değerlerin farkında.  Topladığımız  bilgi   ve  belgeleri  şahsi arşivimizde saklamıyor, kitap ya da makale şeklinde herkesle paylaşıyoruz. Bu çalışmalar bir yönüyle “Avanosluluk” duygusunun güçlenmesine ve taşıdığı değerlere sahip olma bilincinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır.”
 
Eserdeki konu başlıkları da şöyle:
ÖNSÖZ………………..
AVANOS’TA ÇANAK, ÇÖMLEKÇİ BİR AİLE: KUNDURACIOĞULLARI………………..
ÖZKONAK’LI  BİR AİLE: ELİÇİNLER  YA DA İMAMOĞLU SÜLALESİ………………..
AVANOS’TA EVLİLİK ÂDETLERİ ……………………….
ÇİNOĞLU MEHMET EFENDİ…………………
AVANOS’LU ŞEYH SAİT……………
GÖYNÜKLÜ AŞIK NUMAN  VE ŞİİRLERİ………………….
AVANOS’TA DEFÇİ KADINLAR ………………………………..
AVANOS’UN RESMİNİ ÇEKEN FOTOĞRAFÇI: MUSTAFA TAŞKIN………………
AVANOS’UN RESMİNİ ÇİZEN BİR ÖĞRETMEN :MUHARREM GÜRDAL…………..
AVANOSLU YA DA AVANOS’TA GÖREV YAPAN CUMHURİYET NESLİ BAZI
ÖĞRETMENLER……….
HAMİD ZÜBEYİR KOŞAY VE AVANOS’LA İLGİLİ HALKBİLİM ÇALIŞMALARI……………..
OSMANLI’DA LÜLECİLİK VE AVANOS’TA LÜLE ÜRETİMİ…………….
YENİ BİR AVANOS TÜRKÜSÜ VE BAZI TEKERLEMELER……………….
YANDAK KELİMESİNİN AVANOS’TA KULLANILIŞI…………….
ABDULLAH RIZA ERGÜVEN’İN ERCİYES DERGİSİNDE YAYINLANAN BİR ŞİİRİ……………
AVANOS’TA TARİHİ BİR MEKAN: YEŞİLBAŞ CAMİİ………………
AVANOS’TA KÖŞK MİNARELİ CAMİLER…………………..
AVANOS MEZARLIĞI …………………….
AVANOS’TA 1968 YILI BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN HİKAYESİ………….
AVANOS -HİMMETDEDE YOLUNUN AÇILMASI………………….
 AVANOS’UN TARİHÎ SOKAKLARININ ADI NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ ?..................
AVANOSLU   ŞAİR   ÖĞRETMEN   ABDULLAH   YILMAZ     SAĞLIK’IN   HAYATI   VE   BAZI ŞİİRLERİ…………………..
KAYNAKLAR………..