Avanos Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla bitkisel yağ atıklarının geri dönüşümünü sağlamak üzere bir proje hayata geçirildi.

Temiz ve çevreci bir toplumsal hayat kültürü oluşturarak farkındalık yaratmak üzere ön plana çıkartılan bir proje ile Avanos Belediyesi evsel atık yağların doğayı zehirlememesi için evsel atık yağ arıtma ve geri dönüşüm ünitesini kullanıma sundu.

Konuyla ilgi Avanos Belediyesinden Biolog Nilgün Taykurt Demir ve Temizlik İşleri Müdürü Murat İyilikbilen şunları kaydetti: “Evsel atıkların toplanmasına çok önem veriyoruz. Çünkü elde edilen veriler, 1 litre evsel atık yağı temizlemek için 1 milyon litre suya ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. 1 milyon litre suyu 1 litre atık yağ kullanılamaz hale getiriyor. Çok küçük miktardaki yağlar bile çevreye çok büyük zararlar veriyor. Bundan dolayı atık yağların, kanalizasyon sistemine veya çöpe atılmadan toplanması çok önemli. Aksi halde her şekilde doğaya dahil olarak kirliliğe neden oluyor. Bir litre dahi olsa atık yağın çevreye verdiği zarar bu kadar büyükken bu proje daha da önem arz ediyor. Yaşadığımız doğanın temizliğine ve yeşil alanlarına, tatlı su kaynaklarına büyük katkı sağlayacak. Toplanan bitkisel atık sıvı yağlar geri dönüştürülerek projenin kendi kendini finanse etmesi sağlanacak.” dedi.

Evsel atık yağ toplama ünitesi SKG bürosu ve belediye veznesinin olduğu bina girişine yerleştirildi. Vatandaşlarımız evlerinde biriktirdikleri atık yağları getirerek makinenin haznesine döküyor ve isterlerse cihazın verdiği hediyeyi alabiliyor.