Novartis firması Kültür Yayınları tarafından "Anadolu'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatları"nın ve bu sanatları yaşatan ustalarımızdan bazılarının tanıtıldığı kitapta Avanos çanakçılığını tanıtmak üzere, bu sanatın Avanos'taki en büyük ustası Ahmet Taşkıran yer aldı. Fotoğraf çekimini Bennur Gerede gibi usta fotoğraf sanatçılarının gerçekleştirdiği kitapta çanak ustası Ahmet Taşkıran'ın hayat hikayesinden bir bölüme de yer verildi.  Bu kitapta Avanos'tan kimin yer alması gerektiği konusunda bilgisine baş vurulan fotoğrafçı Metin Yıldırım "Hiç tereddüt etmeden bu kitapta yer alması gereken ismin ustamız Ahmet Taşkıran olması gerektiğini söyledim " dedi.

Uzun süren araştırmalarla donatılan ve titizlikle ortaya çıkarılan bu önemli araştırma kitabından firma tarafından ustaya da bir adet gönderildi. Avanos'un tanıtımı için çok büyük çabalar sarfeden Usta Taşkıran "Çanakçılığın profesyonel olarak yapılmasının vaktinin geçmekte olduğunu ve bu işe bir standart getirilmesi gerektiğini" söyledi. Böyle şaheser bir kitapta yer almanın ölümsüzlükle eş anlama geldiğini belirten ustaların ustası kitabın araştırmacılar için iyi bir kaynak olabileceğini belirtti

Bugüne kadar bir çok kere çeşitli kurum ve kuruluşlardan ödüller alan Avanos'un yetiştirdiği en büyük ustalardan Ahmet Taşkıran çeşitli kereler de üniversitelerde öğrenci ve öğretmenlere çanakçılık dersi verdi. Avanos'ta hakkında en çok haber yapılan ve çanakçılık konusunda uzman olarak nitelendirilip baş tacı yapılan ustamıza Avanos'a kattığı değerler için sonuz teşekkür ederiz.

Avanos İlçesinde, geleneksel toprak kap sanatının(Çanakçılık) önemli ustalarından birisi olarak kabul edilen Ahmet TAŞKIRAN 1929 yılında Avanos’ta dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta hayat mücadelesine atılan Ahmet TAŞKIRAN, kısa süreli köşkerlik deneyiminin sonrasında, çanakçılık mesleğine, dönemin ustalarının yanında çırak olarak başlamıştır. Mesleğe duyduğu ilgi ve becerisi sayesinde kısa sürede ustalığa yükselerek tezgahını kurmuştur. Geleneksel ve günümüz formlarında ürünler vermiş olan Ahmet TAŞKIRAN, günümüzde bu sanatı icra eden birçok kişinin ustası konumundadır.

Toprak kap sanatında geçiş dönemini yaşamış olan usta, bölgede bu sanat dalının gelişmesi adına yaptığı en önemli katkı, ürünlerin sırlanmasıdır.

ahmet taşkıran