Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASEM) tarafından ‘3. Ulusal Alternatif Seramik Pişirim Çalıştay’ı gerçekleştirildi. 

23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Üniversitemiz ASEM ve Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü iş birliği ile gerçekleştirilen çalıştaya; Uşak, Sakarya, Gazi, Erciyes, Mersin, Necmettin Erbakan, Dokuz Eylül, Anadolu üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ve Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi, Avanos Meslek Yüksekokulu ve Sanat Kulübü öğrenci, öğretim elemanları ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı liselerin Seramik alanlarındaki öğretmen ve öğrenciler katıldı. 

Çalıştayda; ‘Soda, Tuz, Obvara ve Naked Raku’ alternatif pişirim teknikleri, öğretim elemanları tarafından uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi. Soda ve Tuz fırınları, odun ateşiyle yaklaşık 9 saatte 1300 derece kadar ısıya ulaştı. Seramik bünyelerin pişirildiği fırınların içine yüksek derecelerde soda ve tuz hammaddeleri atılarak artistik sırlı yüzeyler elde edildi. 

Obvara ve Naked Raku tekniklerinde ise, özel reçetelerden oluşan astarlar ve mayalanmış organik malzemeler kullanıldı. Pişirme esnasında yakıt olarak gaz kullanılan bu iki teknik, 850-980 derecelerde fırınlanarak, seramik yüzeylerde artistik dokular elde edildi. 

Üniversitemiz  Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın incelemelerde bulunduğu, sanatsal-teknik-teknolojik açıdan bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı çalıştay, Rektörümüz tarafından katılımcılara belgelerinin takdimi ile son buldu.