Kızılırmak Nehri havzasının birçok bitki ve hayvana doğal yaşam alanı olduğu bilinirken, insan faktörü ile birlikte son yıllarda ortadan kaybolan bazı hayvan türleri umut verici bir şekilde yeniden görüntülendi.

Bunlardan birisi geçtiğimiz yıl Ayhan civarında bir sulama kanalı yakınlarında görüntülenen VAŞAK olurken bir yenisi de yakın zamanda Avanos’ta Damönü mevkiindeki bir kayalıkta fotoğraflanan BEYAZ AKBABA oldu. Avanos’ta yaptığı fotoğraflama çalışmalarıyla tanınan bu yönüyle de gönüllü tanıtım elçisi olan fotoğraf sanatçısı Mustafa TAŞKIN, Beyaz Akbaba’yı Avanos’taki yaşam  alanında belgeledi.

Yaşça ileri gelen Avanosluların sıklıkla dile getirdikleri ve Tophane Kayalıklarına yuvalan çok sayıda Akbabanın Avanos semalarında uçtuğu söylemlerini hatıra getiren Beyaz Akbabanın tekrar görünmesi umut verici bir gelişme olarak yorumlandı.

BEYAZ AKBABA
Sivri Kafalı, Kama Şeklinde Kuyruklu, Küçükçe Bir Akbabadır. Kanatlarını Düz Tutarak Süzülür. Erişkinin Rengi Kirli Sarımsı Ya Da Grimsi-Beyaz, Yüzü Ise Sarıdır. Gün Işığındaki Uçuşu Sırasında Bembeyaz Parlar, Uçuş Telekleri Siyahtır Ancak Gövdesi Krem Rengi Görünebilir. Genci Koyu Kahverengi, Kuyruğu Kama Şeklinde, Gagası Incedir.

Yayılışı Ve Yerel Adlar
Ergenlerine Avrupa’da nadir olarak rastlanır. Ülkemize ilkbaharda üremeye gelir. Aç kaldıklarında çöplüklerde de beslendikleri görülmüştür. Sonbaharda yavrularıyla beraber Afrika’ya dönerler.

Biyolojisi
Kuluçka Dönemi : Nisan Başı


Haber : Ercan KILIÇLI

Foto: Mustafa TAŞKIN