Simullium spp. mücadelesinde Avanos’ta yapılan çalışmalar ve elde edilen başarı Dünya’ya örnek oldu.

Geçtiğimiz yıllarda Kızılırmak nehri üzerine kurulan baraj ve HES’lerle birlikte değişen ekosisteme bağlı olarak, bölgemizde baş gösteren ve hızlı bir yayılım gerçekleştiren Simullium spp (üvez) sineği ile mücadele ve elde edilen başarı Dünya’ya örnek oldu. Uçkun hale gelmeden larva ve pupa döneminde yapılan müdahale de ki başarı bütün Dünya’nın dikkatini çekti. Erişkin hale geldikten sonra mücadele etmenin neredeyse imkansız hale geldiği ve Dünya’da birçok yerde canlıların ölümüne ve bulaşıcı hastalıklara maruz kalmasına neden olan bu küçük sinekle yapılan büyük mücadelede başarılı örnekler Dünya’ya ilan edilecek.

Kayseri Vektörler ve Vektör-Bulaşan Hastalıklar Uygulama Merkezi ile Türkiye’de Erciyes Üniversitesi Araştırma Merkezi tarafından organize edilen Uluslararası Konferansta, Avanos Simullium spp. mücadelesi ve başarısı Dünya’ya örnek olarak sunulacak. Avanos Belediyesi Uzman Veteriner Hekimi Ahmet DEMİRCİOĞLU’nun sunumu ile yapılan çalışmalar dünya çapında alanında uzman bilim adamları ve akademisyenlerine anlatılacak.

Konferansın temel amacı, böcek zararlıları ve vektör bulaşan hastalıkların nüfus dinamikleri, çevresel değişimlerin etkisi ve zararlarını gözler önüne sererek bu alanda mükemmel uzmanlar tarafından yapılan başarılı çalışmalar ilgili konuda güncel bilimsel bilgiler katılımcılarla ilgili kurumlara ve akademisyenlerle paylaşılacak.

Simullium (üvez) zararlısı insan ve hayvanların sağlığı ve sucul ekosistem için en yayılıcı böcek türlerinden biridir. İnsan ve hayvan kanıyla beslenen, canlıların solunum yoluna yönelen ve saldıran bu zararlının kontrol altında tutulamazsa insan ve hayvanlara vereceği zararı gözler önüne seren örneklere ve mücadele yöntemlerine odaklanılacak ve Avanos örneği incelenecek.

uvez-sinegi-ile-mucadele

uvez-sinegi-ile-mucadele-1

uvez-sinegi-ile-mucadele-2

Konuşmacılar, Prof. Dr. Peter H. ADLER, Prof. Dr. Gediminas VALKUINAS Dr. Elmer W. GRİ, Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM, Prof. Dr. Erdal YILMAZ ve Uzman Veteriner Hekim Ahmet DEMİRCİOĞLU.

26 – 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bilimsel çalıştayın toplantı, sunum ve bildirimlerinin ardından;

28 Nisan tarihinde Sultan Sazlığı

29 Nisan tarihinde Çorum

30 Nisan tarihinde Avanos – Kızılırmak’ta yapılacak saha çalışmaları ile sona erecek.