Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu’nundan oluşan heyet, Kurumumuzu ziyaret etti. Heyet ziyarette “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taraf ülkelerde gözaltı tedbirinin suiistimali” konulu raporun kaynağını görüştü. Komisyonu, Kuruma gelişinde Kamu Baş Ombudsmanı M. Nihat Ömeroğlu, Ombudsmanlar Serpil Çakın ve Mehmet Elkatmış karşıladı.

 

Baş Ombudsman Ömeroğlu’nun makamında gerçekleşen görüşmede, Raportör Pedro Agramunt ile Avrupa Konseyi Üye devletlerinde tutukluluğun suiistimali konusu ele alındı. 

 

Suiistimal konusunu değerlendiren Ömeroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu, her zaman için insan hakları temel hak ve özgürlükler konusunda şeffaf olup Avrupa Birliği müktesebatı içinde gerekli olan bütün unsurları yerine getirdiğini vurguladı.

 

Nihat Ömeroğlu, ‘Suiistimal konusu insan unsuruna bağlı bir konu. En son yapılan yargı reformuyla şüphenin de somut delillerle ortaya konması yasal zorunluluk olduğundan önümüzdeki uygulamalarda gerek kendilerinin gerekse Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis Üyelerinin şüphelerinin giderileceğine inanıyorum. Yasamız bu konuda İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesini ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin İçtihatlarıyla ortaya koyduğu gibi son derece açık ve öngörülebilir şekilde yazılmıştır’ dedi.

 

Kamu Baş Ombudsmanı Ömeroğlu, bu konuda hem devlet olarak, hem de Kurumumuz ve yönetim olarak daha çok şey yapılacağının bilincinde olduklarını söyledi.

 

Raportör Pedro Agramunt, Nihat Ömeroğlu’na verdikleri bilgiler için teşekkür ederek, ilave bilgiye ihtiyaç olduğunda meclis aracılığıyla tekrar temasa geçeceğini belirtti.