AB-Türkiye müzakereleri çerçevesinde Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nin uygulanması için düzenlenen”Sürdürülebilir peyzajlar ve ekonomi : peyzajın paha biçilemez doğal ve insan değerleri üzerine” konulu 15. Avrupa Konseyi Çalışma Toplantısı, Nevşehir ili Ürgüp ilçesinde başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Peyzaj Koruma Müdürlüğü iş birliği ile Avrupa Konseyi-Avrupa Peyzaj Sözleşmesi Demokratik Hükümet Sekretaryası tarafından düzenlenen toplantının açılışına Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Avrupa Konseyi Kültür Miras ve Peyzaj Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Favel, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi Avrupa Konferansı Konsey Başkanı Liv Kristine Mortensen ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık’ın yanı sıra 28 ülkeden 100’ü aşkın akademisyen ve bürokrat katıldı.
“Türkiye Peyzajları’, ’Peyzaj Değerleri ve Ekonomik Değer’, Şehir Peyzajları ve Ekonomi’, ’Kırsal Peyzajlar ve Ekonomi’ ve ’ Uygulama Araçları, Enstürümanları ve Prosedürler’ konulu 5 ayrı çalıştayın da gerçekleştirileceği toplantının açılışında konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, katılımcılara Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik özellikleri hakkında bilgi verdi.
Kapadokya’nın tarihi, doğal ve kültürel peyzajın en güzel uygulandığı merkezlerden biri olduğunu vurgulayan Vali Ceylan, “Kapadokya bölgesi hem tarihi ve kültürel mirasın korunması hem de turizm açısından önemli ve gelecek nesillere aktarılması bakımından da bir o kadar değerli bir miras. Bu toplantının da bu bölgede düzenlenmesi ayrı bir önem arz ediyor. Değerli katılımcıların bu toplantı sayesinde bu güzel bölgemizi tanıma fırsatı bulacağından dolayı mutluyum” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise, “Türkiye sahip olduğu Göreme gibi dünya mirası alanları, İstanbul Boğaziçi gibi özel koruma alanları gibi yüz ölçümünün yüzde 10’unu koruma altında, korunan alan olarak tutmaktadır. Bu yüzde 10’luk rakama son 10 yılda ulaştık. Son 10 yıl Türkiye’nin ekonomik olarak da sıçrama yaptığı bir dönemdir. Bir taraftan ekonomik olarak hamleler yaptı, bir taraftan da korunan alanlarını geliştirdi. Bu hakikaten siyasi iradenin güçlü bir şekilde doğa korumaya verdiği önemi göstermektedir” diye konuştu.
Toplantı, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde 3 Ekim 2014 tarihine kadar sürecek.