Kapadokya Gelişim Derneği Başkanı ve Birge Turizm A.S. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serkan Başar, TRT1 ekranlarına yayınlanmaya başlanan ve Kapadokya’da balon pilotluğu yapan genç bir kızın hayallerini gerçekleştirmek üzere İstanbul’a göç edişini ve orada Kapadokya’daki çocukluk aşkı ile maceralarını anlatan BABA CANDIR dizisi senaristi Tayfun Güneyer’e teşekkür etti.

Başar, TRT ekranlarında yayına giren BABA CANDIR dizisinde yer alan 6 dakikalık Kapadokya görüntülerinin binlerce TL para harcanan tanıtım filmlerinden daha değerli olduğunu ve medya değeri açısından Kapadokya’ya önemli bir katma değer sağladığını kaydetti.
TRT’den alınan verilere göre ilk 6 dakikanın izlenme oranın milyonlara ulaştığını söyleyen Başar, Kapadokya görüntülerinin ise son derece başarılı olduğunu söyledi.

MESELE TANITIM FİLMLERİ YAPMAK DEĞİL, MESELE HEDEF KİTLEYE ULAŞTIRABİLMEK
Başar, son zamanlarda farklı kamu ve kuruluşların Kapadokya adına çok kaliteli tanıtım filmlerine imza attıklarını ancak bu tanıtım filmlerinin sadece sosyal medya ve DVD şeklinde dağıtım suretiyle hedef kitleye ulaştırılmasının yetersiz olduğunu savundu.
Başar konuşmasında, “Örneğin Ahiler Kalkınma Ajansı, Kapadokya adına önemli bir tanıtım filmi yaptı. Bunun için önemli bir bütçe de kullandı. Elimizde başka bir tanıtım filmi de olmadığından bu filmi kullanıyoruz. Ancak bu film gibi diğer tanıtım filmlerini de sadece sosyal medya üzerinden ya da DVD’lerini dağıtmak suretiyle hedef kitleye ulaşacağını beklememiz maalesef yanlış. Youtube’a bundan 6 ay önce yüklenmiş bu filmlerin izlenme sayısı toplamda 15 bini geçmiyor. Ancak bir BABA CANDIR dizisinin ilk 6 dakikasının izlenme sayısı, TRT’den aldığım verilere göre 1 milyonu geçmiş durumda. Her sorumluluğu Ahiler Kalkınma Ajansı’na da yüklemek doğru değil. Diğer kamu, kurum ve kuruluşlar, STK’lar, turizmciler ve hatta hayırseverler bu işi sahiplenmeli ve bu tür tanıtım filmlerinin ulusal kanallar, sinemalar vb. yerlerde yayınlanması için destek olmalı. Tanıtım filmlerinin milyonlara ulaşmasını istiyorsak, bütçe asıl bunun için ayrılmalı” dedi.

BABA CANDIR DİZİSİ SENARİSTİ TAYFUN GÜNEYER’E UFAK BİR ELEŞTİRİ
Baba Candır dizisi balon pilotu olan genç bir kızın, balon firması sahibiyle yaptığı bir konuşma ile başlıyor. Sahnede balon firması sahibi, pilot bayana maaşını verirken “Al bu haftalığın, içine de biraz ikramiye koydum, yol harçlığı yaparsın kendine” diye bir repliğin olması şaşırttı.
Başar, “Baba Candır dizisi senaristi Güneyer’in senaryoyu yazmadan önce balonculuk sektörü temsilcileri ile keşke istişare etmiş olabilseydi. Böylelikle balon pilotlarının dizide olduğu gibi haftalık yevmiye almadıklarını ve balon pilotluğu mesleğinin de çok önemli ve kolay ulaşılamayan bir meslek olduğunu öğrenebilmiş olurdu. Balon pilotu olabilmek için çok ciddi bir eğitim programı ile birlikte bu eğitimi alabilmek için iyi bir bütçe gerekiyor. Ayrıca dizide uçak pilotu olmak isteyen kişinin de Sivil Havacılık Yüksekokulu’na gitmek istemesi ayrıca manidar” dedi.

YILANLARIN ÖCÜ DİZİSİ DE İSTANBUL’A GÖÇ EDİYOR. PEKİ BİR FİLM PLATOSU OLSAYDI?
Başar ayrıca Kapadokya’da bir film platosu olmayışının bu tür dizilerin tamamının Kapadokya’da çekilmesinin hayalden öteye gitmeyeceğini vurguladı. Başar “Kapadokya’da dizi ve film yapımcıları için en önemli isimlerden birisi Mustafa Kırboğa’dır. Özellikle CAST ve mekan arayışı noktasında yapımcılar için önemli bir isim olan Kırboğa, Yılanların Öcü dizisinin de maalesef İstanbul’a göç edeceğini söyledi. Halbuki bir film platosu olsaydı bu diziler 6 dakika çekilmezdi ya da Kapadokya’da çekim yapmaya devam ederlerdi. Kendilerine imkan sağlamadığımız sürece, öyle eskisi gibi bir Asmalı Konak efsanesinin olması mümkün değil” dedi.