Bakan Yıldırım, kazanın baraj inşaatı için açılan servis yolunda meydana geldiğini ve bu konunun da araştırıldığını dile getirdi. Yıldırım, kaza ile ilgili ihmaller zinciri olduğuna dikkat çekti.
Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'ndeki sempozyumuna konuşmacı olarak katılan Bakan Yıldırım, Yahyalı ilçesindeki kaza ile ilgili olarak hem konuşmasında hem de program sonunda gazetecilerin sorusu üzerine açıklama yaptı. Gazetecilerin kazanın oluş şekli hakkında sorusuna Bakan Yıldırım, şöyle cevap verdi: "Acı bir olay. Baraj gölüne yuvarlanan bir midibüste hayatını kaybeden 8 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Vali bey ekibiyle kaza anında orada idi. Gelişmeleri takip etti. Olay sonrası hemen yaralılar ambulansla hastanelere kaldırıldı. Kazanın nedeni ile ilgili savcılık gerekli araştırmayı yapıyor. İlk bilgiye göre yolun kullanılmakta olan bir yol değil, baraj inşaatı için açılan yol olduğu ve burada kaza olduğu anlaşılıyor. Araştırmalarla nedeni ortaya çıkacak. Yolları kralı yok kuralı var. Özellikle yaz ayları seyahatler arttı. Herkes memleketine tatile gidiyor. Daha dikkatli ve hız sınırlarına uymaları gerekir. Biz onların sevdiklerini mutluluk haberlerini ulaştırmaları bekliyoruz."

"KAZADA İHMALLER ZİNCİRİ VAR"

Bakan Yıldırım, sempozyumdaki konuşmasında da 8 kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili üzüntülerini dile getirdi. Yıldırım, kaza ile ilgili ihmaller zinciri olduğunu ifade ederek, karayolları taşımacılığı ile ilgili yaptıkları düzenlemelere olan tepkileri hatırlattı. "Bu düzenlemeli kısıtlama, engelleme gibi görenler, kendi bildikleri gibi yapma söylemlerinin sonucu bu kazalar oluyor. Şehirlerarası taşımacılık yapacaksanız ona ait yetkilendirilmiş araçla yapılması lazım." dedi.


Yahyalı ilçesinde trafik kazası için soruşturmanın yapıldığını anlatan Bakan Yıldırım, burada aldığı bilgilere göre ihmaller zinciri olduğunu konuşmasında yenileyerek, şu ifadelere yer verdi: "Baraj inşaatının servis yoluna aracın girmesi sonucu kaza oluştuğunu öğrendim. Biz Karayolu taşımacılığı ile ilgili yeni bir düzenlemeler yaptık. Bu düzenlemelerde kısıtlamaların olması nedeniyle tepkilere maruz kaldık. Kısıtlama yapılmaması, istenilen biçimde bu işin yapılması yönünde söylemler oldu. Bunun sonucu bu kaza oldu. Şehirlerarası taşımacılık yapacaksanız ona ait yetkilendirilmiş bir araçla yapılması lazım. Buna riayet edilmediği zaman maalesef kazaya davetiye çıkartılmış oluyoruz."

"BÖLÜNMÜŞ YOLLAR ÖLÜMLÜ KAZALARI YÜZDE 50 AZALTTI"

Konuşmasında yaz ayları ile birlikte seyahate çıkacakları kurallara uyma konusunda uyaran Bakan Yıldırım, bölünmüş yolların ölümlü kazaları yüzde 50 oranında azalttığını söyledi. Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Bölünmüş yollar sayesinde son 10 yılda ölümlü kazalarda yüzde 50 azalma olmuştur. Geçen yılda 2 bin 500 kişinin hayatını kurtardık. Araç sayısı 8 milyondu bugün 17 milyonu geçti. Seyahatler yüzde 100 arttı. Kazalarda 3 kat arttı. 500 bin kaza oluyordu. Şimdi 1.5 milyon kaza oluyor. Ama ölümlü kazalarda azalma var. Bunun en önemli nedeni bölünmüş yol. Kafa kafaya çarpışmaları bölünmüş yol engelledi. Ama bu yetmez. Burada insan unsuru öne çıkıyor. Bütün kazalarda insan unsuru oranı yüzde 87. İhmal ve ihlal söz konusu. İhmali anlarız. Nasıl ihlal eder. Kırmızı ışıkta geç. Hız sınırına uyma. Bunlar çok kabul edilebilir şeyler değil. Eğitim. İnsana yatırım. İnsana yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yollarımızın şartlarını iyileştireceğiz."

Cihan