Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) havacılık sektörü için hayata geçirdiği uygulamalara bir yenisini daha ekledi.
Yeni uygulama ile Kapadokya’da havalanan balonlar için önceden hava tahminleri yapılarak uçuşların daha güvenli olması sağlanacak.


MGM, ülke genelinde meteorolojik olaylara karşı havacılık sektörüne yaptığı hizmetlere hız kesmeden devam ediyor. MGM’nin hayata geçirdiği yatırımlar ve hizmetler ile meteorolojik olaylar önceden tahmin ediliyor ve bu sayede uçuşlar artık daha güvenli yapılıyor.

CAN KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK HEDEFLENİYOR

Havacılık sektörü için son olarak MGM, ülkemizin önemli turizm merkezlerinden birisi olan ve balon uçuşlarının sıklıkla yapıldığı Kapadokya için yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Kapadokya’da ki balon uçuşlarına destek sağlamak maksadıyla başlatılan uygulama ile meteorolojik sebeplere bağlı balon kazaları sonucu oluşabilecek can kayıplarının önüne geçmek hedefleniyor.

UYGULAMAYA “HEZARFEN.MGM.GOV.TR” ADRESİNDEN ULAŞILIYOR

MGM’nin havacılık sayfası olan “hezarfen.mgm.gov.tr” adresinde hizmet vermeye başlayan uygulama ile Kapadokya’da yapılan balon uçuşlarının gerçekleştirildiği alanda kullanıcılar farklı seviyelerde rüzgâr ve sıcaklık tahminlerine ulaşabilecek.
“Rüzgâr-Sıcaklık Ürünleri” bölümünde açılan yeni sayfada kullanıcının seviye ve zaman olmak üzere iki parametre seçmesi gerekiyor. Seviye ve zaman parametreleri seçilip “Göster” butonuna basıldığında gelen harita kullanıcıya sunuluyor. Harita üzerindeki tahmin noktalarında (grid) rüzgarın yön ve hızı oklarla (flag), sıcaklık derece olarak kırmızı ve o noktanın metre cinsinden denizden yüksekliği (rakım) ise mavi renkte veriliyor.

MGM’nin teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve hava tahminlerinde yüzde doksanların üzerinde başarılı neticeler elde ettiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Bu çerçevede ülke genelinde 60’tan fazla Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk ve bu istasyonlardan aldığımız verileri anında ilgililere ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de üretilen her türlü rasat ve tahmine www.hezarfen.mgm.gov.tr havacılık meteorolojisi web sayfaları ile anında ulaşılabilindiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu hizmet ile aynı zamanda yurtdışındaki bütün meydanların meteorolojik bilgilerine, MGM tarafından hazırlanan uydu ve radar görüntüleri ile muhtelif sayısal tahmin ürünlerine, saha tahminlerine, uçuş faaliyetini etkileyen önemli hava olaylarına ait kartlara, atmosferin yukarı seviyelerine ait rüzgâr ve sıcaklık tahminlerine kısacası güvenli bir uçuş için ihtiyaç duyulan her türlü dokümana ICAO standartlarında ulaşma imkanı sağlanıyor” dedi.

METEOROLOJİK KAYNAKLI BALON KAZALARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Ülkemizin gözde turizm merkezi olan Kapadokya’da da balonların uçuş güvenliği için yeni bir uygulamayı MGM’nin hayata geçirdiğini vurgulayan Eroğlu “Buraya turizm için gelen yerli ve yabancı turistler artık balonlarda daha güvenli seyahat edebilecek. Bu uygulama ile meteorolojik kaynaklı balon kazalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Önceden ulaşılacak sıcaklık ve rüzgar değerleri ile uçuşların riskleri bilinecek ve gerekli tedbirler daha kolay alınabilecek” şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Teknolojiyi yakından takip eden bir Bakanlık olduklarını da dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “MGM de bu doğrultuda son yıllarda teknolojide önemli sıçrama gerçekleştirdi. Hava tahminlerinde doğruluk oranını yüzde 90’ın üzerine çıkaran MGM böylece dünyada gelişmiş ülkelerin seviyesine yükseldi” ifadelerini kullandı.