Veteriner Kısım Amiri Yüzbaşı Ünal Yavuz, aptığı açıklamada, damızlık dişi ve erkek köpeklerin yılda iki kez kızgınlığa geldiğini, bu dönemlerin birisinde tohumlama yapıldığını söyledi. 
Öncelikle doğal çiftleşme yöntemini tercih ettiklerini vurgulayan Yılmaz, "Çünkü doğal aşılamada gebelik oranı en yüksek seviyededir. Eğer doğal çiftleşme gerçekleşmezse suni tohumlama uygulamasına başvuruyoruz. Bu uygulama sayesinde de yüzde 90'a kadar bir başarı elde ediyoruz" diye konuştu.

Suni tohumlama uygulaması öncesi dişi ve erkek köpeklerin çeşitli laboratuvar testlerinden geçirildiğini vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti:

"Dişiden elde ettiğimiz örneğin tohumlama dönemine uygun olup olmadığı belirleniyor. Erkek köpekte de benzer uygulama yapılıyor. Damızlık köpeklerden yılda bir defa yavru elde edilebildiği için 3 ile 22 gün arasında olan kızgınlık sürelerini kaçırdığımız takdirde bir yıl beklemek zorunda kalıyoruz. Zaman kaybı yaşanması nedeniyle bu uygulama bizim için önemli. Bu nedenle hem zaman kaybını önlemek hem de damızlık özelliğe sahip dişi ve erkek köpeklerden en verimli şekilde faydalanmak amacıyla suni tohumlama uygulamasını gerçekleştirmekteyiz."

Yavuz, damızlık köpeklerin akraba olmamalarına büyük önem verildiğini, bu sayede verimli ve sağlıklı köpekler elde edildiğini ifade etti.

Komutanlık bünyesinde bulunan JAKEM Müzesi'nde başarılı çalışmalardan dolayı ödül verilen köpeklerin madalyaları, sertifikaları ve resimlerinin yer aldığını belirten Yavuz, 2003 yılından bu yana eğitilerek birliklere gönderilen köpeklerin, tonlarca uyuşturucu maddenin yakalanmasında, mayın ve bombaların bulunmasında, özellikle deprem bölgelerindeki arama kurtarma faaliyetlerinde önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Köpeklerin herhangi bir sakatlık ve hastalık durumunda ise Veteriner Kısım Amirliğinin devreye girdiğini kaydeden Yavuz, periyodik olarak kontrolden geçirilen köpeklerin tedavilerinin de JAKEM'deki klinikte yapıldığını sözlerine ekledi. 

JAKEM'de, saldırganlık, dayanıklılık ve eğitilebilirlik özellikleriyle öne çıkan malinois, Alman çoban köpeği, rottweiler, laprador retriever, golden retriever, cocker spaniel, pointer ve boxer ile Mersin'in Tarsus bölgesine ait çatal burun cinsi köpeklerin üretimi ve eğitimi yapılıyor.