Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Basın İlan Kurumu Kayseri Şube Müdürü Osman Başeğmez’in katılımları ile Nevşehirli gazetecilerle bir araya geldi.

Bik Genel Müdürü Atalay'dan İnternet Medyası, Radyo ve Televizyonlara Müjde...

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, internet medyası ile ilgili meclisteki yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından çalışanları Sarı Basın Kartı alabilecek olan internet sitelerinin kamu ilanları yayınlayabileceklerini ayrıca yerel radyo ve televizyonların da destekleneceğini açıkladı.

  Toplantıda internet medyası hakkında yapılması planlanan yasal düzenleme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Atalay, meclisteki kanun tasarısının yasalaşmasının ardından internet medyası çalışanlarının da Sarı Basın Kartı alabileceklerini söyledi. Yasal düzenlemelerin ardından internet medyasının da kamu ilanları yayınlayabileceklerini belirten Atalay, bunun yanında radyo ve yerel televizyon kanallarının da destekleneceğini müjdeledi. Atalay: “İnternet basını ile ilgili yapılan çalışmayı biliyorsunuz. İnternet medyası bu güne kadar basından kabul edilmiyordu. Sözlü olarak kabul ediyoruz ama hukuki bir alt yapısı yoktu. Gazeteci statüsünde, 212’ye tabi olarak çalışabilmeleri için bir yasal  çalışma gerekiyordu. Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç bey o günkü basından sorumlu bakanımız, başbakanımız internet medyası ile ilgili yasal düze3nleme yapılması için söz vermişlerdi. Bizde BİK olarak kardeş kuruluşumuz olan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz ve Bilgi Teknolojileri Başkanlığı ile birlikte bir takım çalışmalar yaptık. İnternet medyası ile ilgili kanun tasarısı komisyonda kabul edilerek meclis genel kuruluna kadar geldi. Yasalaştığı andan itibaren internet medyasında çalışanlar gazeteci olacak, Sarı Basın Kartı alabilecek, devlet büyüklerimizi takip edebilecek. İnternet medyası kamu ilan, reklamlarından da pay alacak. Tabi yeni bir sektör oluşuyor. Yazılı basının pastasından değil yeni oluşacak sektörden biz bu payı vermek istiyoruz. Zaten radyolar ve yerel televizyonlar için de yine destekleyici bir takım çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.  

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Nevşehir Valiliği Toplantı salonunda düzenlenen basın ve istişare toplantısın da güçlü değerlere sahip olan Nevşehir’in güçlü bir basına da ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Basın İlan Kurumu Kayseri Şube Müdürü Osman Başeğmez ve Nevşehir İl Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Haydar GÜNEYLİ’nin de yer aldığı toplantıda Nevşehir'in en fazla takip edilen İnternet Medyası adına FİB Haber.Com Genel Koordünatörü Fikret Çapacı'nın da katılımlarında Nevşehirli gazetecilerle istişare de bulundu.

Atalay, "Nevşehir tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bağrında Damat İbrahim Paşa yı, Hacı Bektaşı Veli’yi, bu medeniyete beşiklik etmiş bir çok gönül insanını barındırmış bir şehirdir.Yine Kapadokya merkezini üzerinde barındıran bir şehir olan Bu şehir’de gazetecilik yapmak özveri, güven ve istikrar gerektirir. Sizleri burda görmek bizleri onurlandırmıştır" dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay burada yaptığı konuşmasının ardından yerel gazeteleri inceledi.

Yapılan inceleme ve tavsiyelerin ardından Nevşehirli gazetecilere seslenen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Gazeteciliğin demokrasi, özgürlük ve çok seslilik için gerekli olduğunu belirtti. Atalay, "Çok sesliliğe hepimizin ihtiyacı var.
Nevşehir zengin kültürel değerlere sahip bir şehir bu kadar önemli ve güzel bir şehrin güçlü basına ihtiyacı var. Nevşehir, hızla gelişiyor ve değişiyor. Bu değişime uygun olarak basının da kendini yarınlara hazırlaması gerekiyor.

Biz de Basın İlan Kurumu olarak bu çalışmalarda size destek olmak, yanınızda olduğumuzu hissettirmek için geldik. Gazetecilik; demokrasi, özgürlük ve çok seslilik için gerekiyor. Çok sesliliğe hepimizin ihtiyacı var. Yanlışların söylenmesi gerektiği gibi artıların söylenmesine, iyi işlerin desteklenmesine de ihtiyaç var. Şehre yapılacak her türlü yatırım, aynı zamanda basın için de yapılan yatırımdır. Bu, böyle kabul edilmelidir. basın güçlü olmalıdır. Medyanın kendine yeter durumda olması lazım.

Sadece kamu ilanlarıyla değil, Reklamlar alan, merkez medyanın aldığı pastadan da pay alabilen, İstanbul’daki, Ankara’daki iş adamlarından da reklam alabilen konuma gelmesi lazım. Bunun için mutlaka bayilerde satan, gerçekçi aboneleri olan gazeteler olmanız lazım. Ben gittiğim illerde gazetelere bayilere bakıyorum. Baktığım bayilerde gazete yok. Bu Büyük bir eksik , bayilerde sizin gazeteleriniz olmalı, okuyucunun alması lazım.Kimse kendini kandırmasın. Televizyonların izlenir, radyoların dinlenir, internet sitelerinin tıklanır olabilmesi lazım. Güçlü olabilmek için daha çok çalışmamız lazım.

Geleceğe hazırlanmak kolay değil. Mutlaka birtakım sorunlar yaşayacaksınız.  Sizde birleşerek el ele omuz omuza her şeyin yolunu açabilirsiniz. Küçük itiraflardan vazgeçin siyasi görüşlerdeki farklılıklar birleşmeye engel değildir. Pasta, bir önceki yılda 800 bin lira civarındaydı.

Yılda 50 bin lira alan gazetelerin eğer satıştan para gelmiyorsa reklam da alamıyorsa ayakta kalma, gazetecilik yapma, çalışanlarına para verme şansı yok.
Onun için yeni bir pasta keşfetmemiz lazım. Kamu ilanı aldığımız kadar reklam da alabilmemiz lazım ama önce sizin birleşmede yaptığınız gibi pastayı büyütemiyorsak gazete sayısını küçültmek lazım. Biz bunlara karışmıyoruz ama birleşme olduğu zaman da destekliyoruz. Ondan sonra gazetecilik o ilde gelişmeye başlıyor. Şube açtığımız illerde önemli mesafe alındı, şubemiz olmayan illerde de ciddi gelişmeler var" diye konuştu.

Programa Nevşehir de yayın yapan çok sayıda Ulusal ve yerel gazete temsilcileri katıldı.