Her bayram yollar kan gölüne dönüyor. Bu bayram can kayıplarının yaşanmaması için trafik uzmanları uyarıyor.

Kurban Bayramı'na 2 gün gibi kısa bir süre kaldı. Bayram tatili e başladı.. Daha önce 5 gün olarak açıklanan bayram tatili, 9 güne çıkarıldı.

Bayram nedeniyle yine binlerce kişi yola koyulacak. Tatilciler, bu günden itibaren yolları doldurmaya başlayacak. Tatilde kimi memleketine gidecek, kimi akrabalarını ziyaret edecek kimi de tatil beldelerine akın edecek. Aşırı hız, dikkatsizlik ve kural ihlali nedeniyle ise bayram tatillerinde yollar kan gölüne dönüyor. Kaza haberleri bayrama gölge düşürüyor.

Kazalar sebebiyle bayram sevinci yarım kalıyor. Alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen 5 günlük Ramazan Bayramı tatili boyunca yurdun dört bir yanında meydana gelen kazalarda 74 kişi hayatını kaybetmiş, 400'den fazla kişi de yaralanmıştı. Bayramı dolayısıyla yakınlarını ziyarete gidenler, tatile çıkanlar ya da günlük işlerini yapmak için yolda olanlar, çok sayıda trafik kazasına karışmıştı. Kazalar nedeniyle yollar kan gölüne dönmüş, kazada yaşamını yitirenlerin meskeni taziye evine dönmüştü. Trafik uzmanları, yola çıkacakları uyarıyor.

Emniyetten Hayati Uyarı

Emniyet yetkilileri, yola çıkacaklara hayati uyarılarda bulundu. 9 günlük Kurban Bayramı'nda vatandaşların güvenli seyahat etmesi için aralıksız hizmet verileceğini söyleyen yetkililer, "Herkesin en iyi denetleyicisi kendisidir. Yola çıkacakların mutlaka dinlenmiş olmaları, emniyet kemeri takmaları, hız limitlerine dikkat etmeleri ve kurallara uymaları çok önemli" dedi.

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın ülke genelinde en çok trafik kazasının olduğu 30 kör noktayı da belirledi. Kör noktalar arasında Nevşehir - Aksaray karayolu da var. Geçmiş yıllarda hatırlanacağı üzere çok sayıda kaza meydana gelmiş yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Yarış Modundan Kurtulun

Sürücülere "hızı düşürün" uyarısında bulunan yetkililer, sürücülerin yarış moduna girdiğini, hız yaptığını, bu durumun da üzücü hadiselerin yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Trafikte her gün 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, bayram tatilinde bu sayının 5-6 kat arttığını belirten yetkililer, "Herkesin kurallara uyması gerekiyor.

Trafikte sabırlı olmak önemli. Sürücüler, sürekli mola vermeli. Araçların bakımı yapılmalı. Bakımsız araçla yola çıkılmamalı. Sürücüler bol bol dinlenmeli. Sürücüler arasında bir yarış var. Öğrenciler arasında bile yarış var. Dolayısıyla bu mottan kurtulmak lazım.

Direksiyon başında yarış anlar var. Kazalar nedeniyle büyük acılar yaşanıyor. Kimi hayatını kaybediyor, kimi sakat kalıyor. Bu nedenle herkes dikkatli olmalı" dedi.