NEVŞEHİR(MHA) KOSGEB, Nevşehir Bölge Sanayi Geliştirme Merkezi Müdürü Esat Mahmut Beler, ilimizdeki Sivil Toplum Kuruluşları ile Meslek Kuruluşlarını daha fazla KOSGEB imkanları konusunda bilgilenmeye ve bu konuda toplantılar düzenlemeye davet etmişti.

Nevşehir’de bulunan 12 bin işletmeden sadece 3 bin 500 kadarının KOSGEB’in imkanlarından yararlandırılabildiğini ifade eden Beler, bu konuda STK ve Meslek Kuruluşlarının kuruma daha olumlu yaklaşımlar içerisinde olmalarını beklediklerini söyledi.

Beler, “Nevşehir’de Nisan sonu itibariyle bize bildirilen 12 bin 936 işletme var. Ama KOSGEB’e kayıtlı sadece 3 bin 500 işletme bulunuyor. Yani işletmelerimizden her 4’ünden 3’ü bize kayıtlı değil. Bu işletmelerimiz bizden destek almıyor. KOSGEB desteklerinden bunca işletmenin yararlanamamasının nedenleri var. Örneğin “Devlet canım bize destek çıkmaz” diyen bir grup var. İkinci bir grup ise bir sürü evrak istendiğinden dert yanan bir grup. Ama onlar bilmiyorlar ki, dünyanın her yerinde bu işler evrakla yürüyor. Hatta bir çok ülke birkaç evrakı bırakın proje hazırlamadan bu imkanlardan işletmeleri yararlandırmıyor. Belki de KOSGEB te önümüzdeki yıllarda proje sistemine dönecek. KOSGEB’in bu konuda eksikliği yok mu, tabi ki var. Şu anda müdürlüğümüzde iki personelle hizmet veriyoruz. Nevşehir ve Niğde illerine bu iki personelimizle hizmet vermeye gayret ediyoruz. Keşke müdürlüğümüz bünyesinde daha fazla personelimiz olabilse de örneğin ben şimdi Organize sanayiye gidip oradaki esnaflarımızla bire bir görüşmeler yapabilsem. Buradaki bir personelimizi böyle ziyaretlere yönlendirdiğimizde mevcut işlemleri bulunan insanlarımızın işlemlerinde ister istemez bir gecikme meydana geliyor. Bu arada STK’lar ve Meslek Kuruluşları devleti bu konuda zorlamıyorlar düşüncesindeyim. Ben göreve başlayalı 6 ay oldu. Sadece GESİAD’ın bu konuda bir toplantısı olmuştu ve şu ana kadar bu tarz bilgilendirme toplantıları düzenlenemedi. STK’ ların ve meslek kuruluşların KOSGEB fırsatlarından yararlanabilmeleri için böyle toplantılar düzenlemelerini bekliyoruz. Sadece bizi de değil Kalkınma Ajansını, tarımsal kalkınma kooperatifi gibi kuruluşları ilgilendiren toplantılarda yapılabilir” dedi.