Her köşe başında peynir ekmek gibi satılan Bonzai maddesi, gençlerin hayatını karartıyor.Bonzai Kabusu Bitmek Bilmiyor; Bu Kez Nevşehir’de Bir Can Aldı.Nevşehir'in Derinkuyu İlçesinde Bonzai Kullanan 4 Genç’ten 1′i Öldü. 

ANNE BABALAR AMAN DİKKAT.!

Bonzai ihbar edene 4 bin 600 lira ödül!
Hükümet, son dönemlerin en büyük sorunlarından bonzai türü uyuşturucuyu ihbar ederek yakalatanlara kilo başına 4 bin 619 TL ödül verecek.


Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla uyuşturucu madde ve uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitki yakalamalarında 1 kiloya karşılık verilecek ikramiye tutarları yeniden belirlendi.

Habertürk’ün haberine göre Daha önce yakalanan uyuşturucu için alınan ikramiye; muhbir ile ilgili memur arasında yarı yarıya paylaşılıyordu. İhbarcının olmadığı durumlarda ikramiyenin tamamı memurlara ödeniyordu. Bakanlar Kurulu, yeni düzenlemeyle ihbarcının olmadığı durumlarda yakalanacak uyuşturucuyla ilgili ödenecek ikramiye tutarını düşürdü.

Bonzai ödülü arttı

Karara göre likit eroin, kokain, likit esrar, baz morfin, toz esrar gibi uyuşturucu maddeler için verilen ikramiye tutarları sabit tutuldu. Toz esrarda kilo başına 1154 TL ikramiye verilecek, ihbarcı yoksa bu tutar 230 TL’ye düşecek. 1 kilo bonzaide kilo başına ödenecek ikramiye tutarı, 1154 TL’den 4 bin 619 TL’ye çıkarıldı. Bu kararla birlikte bonzai ikramiyesi, en yüksek ödüle tabi olan eroinle aynı tutara yükseltildi. İhbarcının bulunmadığı el koymalarda ilgili memura 923 TL ödenecek. Uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin mevzuat kapsamında olmamasına karşın geliştirilen her türlü yeni uyuşturucu madde için de ikramiye verilecek. Bu tür ürünler için kilo başına 384 TL ödenecek. Bakanlar Kurulu, kaçak içki ve sigara için ödenecek ikramiye tutarını da belirledi. Sigara paketi başına 760 kuruş civarında ikramiye ödenecek. Viskide şişe başına ödenecek tutar 20 TL.

Aracı olana en az 5 yıl hapis

Başbakan Erdoğan, bonzai tehdidine dikkat çekti. Erdoğan, “Şimdi bonzai denilen bir şey çıktı. Daha ucuz, çok daha yaygın. Bir neslin yok oluşu söz konusu. Çıkardığımız son yargı yasasında cezai müeyyideler çok yüksek seviyelere çıkarılmıştır. Hepsi bedelini ağır ödeyecek” dedi. TCK’da yapılan değişiklikle bonzai gibi uyuşturucu madde kullanımındaki ceza alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıktı. Daha önceden 10 yıl olan üst sınır 20 ile 30 yıl arasında hapis cezası olarak belirlendi. TBMM’de kabul edilen yasa değişikliğiyle artık uyuşturucu kullanan ya da uyuşturucuya özendirenin de cezaevine girmesi gündeme gelebilecek. “Uyuşturucu kullanımını kolaylaştıran, yardım eden”ler 2 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyordu. Artık bu suçu işleyenler en az 5 yıl, en fazla 10 yıl hapis alacak.
Bonzai nedir?, ne yapar?
Bonzai kullanan kişiler neler diyor?, Yan etkileri, Peki ne yapmalıyız?, Narkotik uzmanlarının önerileri ne?, 
Bonzai ve Jamaika nedir? ne yapar?
Bonzai nedir?, ne yapar?, Bonzai kullanan kişiler neler diyor?, Narkotik uzmanlarının önerileri nedir?, Birinin Bonzai kullandığını nasıl anlarım? İşte Bonzai hakkında bilinen ve bilinmeyenler...
   
Bon(tabak), sai (ağaç) kelimelerinden oluşan bonsai kelimesi, Japonca tabak ya da taş üzerinde yetiştirilen, minyatürilize edilmiş ağaçları ifade eder. Türkçeye bonzai olarak geçmiştir.
“Bonzai” aslında minik bir Japon ağacı türü. Ama okullarımıza da giren bonzainin bununla ilgisi yok. Bu “bonzai” – ucuz uyuşturucu - büyük bir bela. Delirterek, ölüme götüren zehirin yeni adı : Bonzai.
Bonzai ağacını kullanarak ve üzerine kimyasallar sıkılarak üretilen bu uyuşturucunun sentetik ot  olduğunu  unutmayın.
Ne yazık ki, kimyasal olan bu maddenin zehirleyici özellikleri yokmuş gibi herbal (bitkisel, ot)  ürün olarak adlandırarak sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır.Bu konuda internette sayfalar dolusu açıklama var.
Sokaklarda genel olarak ‘’bonzai’’ olarak adlandırılan uyuşturucu gerçekte Sentetik Kannobionid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır.
“Tamamına yakınının insanlar üzerindeki etkisi bilinmeden kullanımı artmıştır.
Bu maddeler esrar etkisi vermesi sebebi ile sentetik esrar olarak kullanım alanı bulmaktadır. İster ot şeklinde, ister preslenmiş ya da kubar şeklinde olsun esrar 400 den fazla kimyasal madde içermektedir.”
İlgililerce tahribatının esrar ve eroinden çok daha yüksek olduğu, sonuçta böbrek ve kalp yetmezliğine yol açtığı,  okullarda da başlanan dağıtımının  –özellikle-kız öğrencilere yaptırıldığı ve alkol bağımlılığı olmayan çocukların bonzai satışı için aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Peki ne yapmalıyız? Narkotik uzmanlarının  önerileri  ne?
“Bağımlılık yapıcı maddeler karşısında irade;KULLANMAMAKTIR! Kullandıktan sonra hele de madde etkisindeyken irade aramak beyhudedir! Kullanmamak konusunda irade göstermeye çalışan gençler için tehlike her geçen gün artıyor.”
“Zaten bağımlılık yapıcı maddelerle mücadelede asıl olan; maddenin sentetik ya da doğal olması değil, asıl olan maddelerin bağımlılık yaptığının bilincine varılmasıdır.”
Madde bağımlılığını kısaca   tanımlayacak olursak; davranış, duygu ve düşünce üzerindeki direkt olarak etkili olan bir süreç oluşmaktadır.  Bağımlılık yapan maddeler genel olarak hayatı devam ettirmek adına değil de, keyif verici, mutluluk vermesi nedeniyle tüketimi yapılmaktadır.  Bunun akabinde kullanıcıda,  duygu, düşünce ve hareketlerde değişme söz konusu meydana gelir.
“Bu arada uyuşturucu satıcısı, torbacı kimdir, biliyor musunuz? HAYIR! Çocuklarımızın yanı başlarındaki arkadaşlarıdır!” diyor narkotikçiler.
Uzmanların açıklamalarına göre; “AŞIRI DOZ HALİNDE; -Önce denge kaybı, sonra yavaşça bilinç yitimi ve geçici körlük olur. Sonra zaman ve mekan kaybı yaşarsınız, nerde olduğunuzu ne yaptığınızı unutursunuz normalde gayet net bildiğinizi bir şeyi hatırlamaya çalışırsınız ama hatırlamanız imkansızdır. Cümle bile kuramazsınız. Nefes almaya çalışırsınız sadece.
Ölüme bu kadar yakın olamazsınız. kalbiniz aşırı çarpar. Bilincinizi yitirirsiniz bir başkasına çok rahat zarar verebilirsiniz çünkü kendinizi rüyada sanırsınız ya da kendinize çok ciddi zarar verebilir 9.kattan aşağı atlayabilirsiniz. Hiç bir yerinizi hareket ettiremezsiniz. Bırak hareket etmeyi elinizi cebinize götürüp telefonu çıkarıp 112'yi bile arayamazsınız yardım çağırmak için.”
Halüsinasyon, panik atak, kusma, aşırı heyecan ve göz bebeklerinin şişmesi semptomları içindedir. Haberlerde de artık maalesef zaman zaman karşımıza çıkan  “bonzai” kullanan genç kalp krizinden hayatını kaybetti” gibi haberlere konu olabilirsiniz. Düpedüz intihar bu madde. Ötesi yok. Bonzai koması'na girmek istemiyorsanız denemeyin. Uyuşturucu komasının dönüşü yok.
Bonzainin yanı sıra yine sentetik uyuşturucu olan ve hızla yayılan “Jamaika”, ”salvia” da gençler arasındaki partilerde kullanılmaktadır.
Jamaika,  bonzai kadar  tehlikeli hatta ve hatta ondan daha tehlikelidir. Aynı şekilde nefes daralması, ani kan basıncı yükselmesi, ateş basması “ne oluyor bana?”, “Bura nere? Nerdeyim? Öldüm mü? Ölücem mi? korkuları “içinde korkutarak kalp krizi geçirip öldüren bir maddedir.
Tek dumanda bile ölüm riski % 99 olan bünyeye göre ve ya kullanıcıya göre bu değisir sonuçta anlık ölümlere neden olan bir maddedir. 
Bu iki uyuşturucu “tek kullanım”da bile alışkanlık yapabilmektedir. Zamanla vücut işlevini yerine getirememekte ve genç yaşta “kalp krizi”nden ölenlerin çoğunluğunu  “bonzai” denen uyuşturucu kullananlar oluşturmaktadır.
Bonzai satışının internet üzerinden de yapılmakta olduğu bilinmektedir. Gençler eğlendiklerini, oyun oynadıklarını sanmaktalar oysa ölümün kucağına itildiklerinin farkında değil. İşin acı tarafı bu eğlencenin sonu 3 yılda ölümle sonuçlanmaktadır.
Avrupa, KKTC, Çin ve mülteci akınıyla birlikte Suriye üzerinden geldiği ve dağıtıldığı bildirilen bonzai gençlerimizi zehirlemek için kullanılmaktadır.
Özellikle lise çağındaki gençliğin kullandığı bir uyuşturucu olduğu biliniyor.
Bonzai de durum  hepsinden farklı.  Aslında  bonzai uyuşturucu da değil, sadece zehirdir. Ne uyarıcı, ne uyuşturucu, ne de sakinleştirici,  tek kelime ile “yüksek etkili bir zehirdir”. 
Bakın Bonzai kullanan bir kişi neler diyor?
“Başıma ne geleceğini bilmeden kullandım. Keşke “bu seni ölüm tribine sokar”deselerdi. Bu yazıları okuyorsanız elinizi sürmeyin. Daha önce ne kullanmış olursanız olun, kim olursanız, yaşınız kaç olursa olsun. Girdiğiniz dünyadan sizi çıkaracak hiçbir şey yok. Korkudan kalbiniz durup ölebilirsiniz. Sizi tutsalar, bağlasalar. Hiçbir şey sizi oradan kurtaramaz. Yanınızdaki arkadaşınızı düşman bilip öldürebilirsiniz. Kendinizi öldürebilirsiniz. Eğer  canınızı seviyorsanız bir kere dahi olsa içmenizi tavsiye etmem. Mutluluk yerine  mutsuzluk tedirginlik uyuşukluk veren bir maddedir. Hiç uğruna böyle şeylere bulaşmaya  gerek yok! En çok ölüm getiren maddelerin arasında yer alan bonzai adlı ölüm tuzağının son kez ismini duyun ve unutun.  Hayatınızda bu ismi duymamış olun ve unutun gitsin.”
Sevgili anne-babalar ve gençler bonzai ve benzeri uyuşturucuları önlemek için neler yapıyorsunuz?
“Bizler doğru bilgilerle çocuklarımızı doyurmazsak, onları sokaklarda bilgilendirmek için ağzında kudurmuş köpekler gibi salyaları ile bekleyenler yeterince var, haberiniz olsun. “Benim çocuğum yapmaz!” diyenlerden misiniz? Bu söz; birçok bağımlı çocuk sahibi olan ebeveynlerin son sözleridir!”
Kendinizi ve ailenizi düşünün. Adı ne olursa olsun, hiçbir uyuşturucuyu içmeyin, içirtmeyin. Satmayın, sattırmayın. Bırakın, bıraktırın. Zararlarını bilmeyenlere anlatın.
Bonzai 3 yılda –süründürerek- öldürür. Çok geç olmadan ondan uzak durun.
Sevgi  ve saygılarımla.
Ali İhsan ÖZÇAKIR
MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)