Nevşehir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yangın söndürme cihazlarının temini, muayene ve bakımı konularında önemli tavsiyelerde bulundu.
Konuya ilişkin açıklamada; “Kamu Kurum ve Kuruluşları başta olmak üzere kullanıcılardan yangın söndürme cihazları temini, muayene ve bakımı konularında nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde gerek Bakanlığımızdan, gerekse İl Müdürlüklerimizden görüş talep edilmektedir. Bu kapsamda uyulması gereken kurallar aşağıya çıkarılmıştır. 
- Yangın söndürme cihazlarına Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirtilen periyotlarda, TS 11827 Yangın Söndürme Cihazlarına Bakım ve Dolum Hizmeti Veren Yerler İçin Kurallar Standardı ile ilgili Tebliğ Kapsamında TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB)’ne sahip iş yerlerinde ve TS ISO 11602-2 standardının öngördüğü şekilde muayene, bakım ve dolum işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği, 
- 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamındaki piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin Bakanlığımız yetki ve sorumluluğunda yürütüldüğü ancak bu faaliyetlerimizin ürünün teknik düzenlemesine uygun ve güvenli olarak piyasaya arz edilip edilmediğinin tespiti ve yaptırımları ile ilgili olup kullanıcının/tüketicinin maddi ve manevi mağduriyetlerin giderilmesi, kalite vb. Hususları içerecek mahiyette olmadığı, 
- HYB Belgesine sahip olmadan, mevzuata aykırı olarak yangın söndürme cihazlarına bakım ve dolum gerçekleştirmek suretiyle kullanıcıları yanıltma/aldatma faaliyeti gösteren firmaların tespiti, hizmet alımı esnasında kullanıcılara sunulan belge ve bilgilerin bulunmaması veya yanlış/sahte olması nedeni ile çoğu zaman mümkün olamadığı, bu nedenle hizmet alımı durumlarında ürünle ilgili bakım sözleşmesi, fatura, firma gayri sıhhi müessese ruhsatı, vergi levhası vb. Belgelerin talep edilmesi ve mümkünse örneklerinin ürünün kullanımı süresince muhafaza edilmesi gerekmektedir. 
Kamu Kurum ve Kuruluşları başta olmak üzere tüm kullanıcıların yangın söndürme cihazları temini, muayene, bakım ve dolum işlemlerinde mevzuata uygun hareket etmeleri, ürünlerle ilgili herhangi bir tereddüdün oluşması halinde Bakanlığımızın “Alo 130 Ürün Güvenliği ve Şikayet Hattı”na veya Nevşehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne gövde markası/ürün markası/dolum markası vb. hususlara dikkat edilerek bildirilmesi gerekmektedir” denildi.