NEVŞEHİR(MHA) Son günlerde Kale civarında sanki yeni keşfedilmiş gibi kamuoyuna sunulan yer altı şehrinin içerisinde bulunduğu alanda halen eski virane yapıların olması dikkatlerden kaçmazken, söz konusu alanın ne zaman ilimize faydalı bir hale getirileceği merak konusu.

Kimilerine göre Nevşehir’in tarihi birikimi yok edildi, kimilerine göre ise önümüzdeki yıllarda Nevşehir yepyeni bir turizm bölgesi kazanacak. Ama ortada olan bir gerçek var ki, o da kafanızı kaldırıp batkınızda bu görüntülerin yüreklerinizi sızlatıyor.

TOKİ ve Nevşehir Belediyesinin işbirliği ile ilimizde ilk kez uygulanan kentsel dönüşüm uygulamasının durağı olan Kale ve civarındaki mahallelerde yapılan çalışma henüz tam anlamıyla bitirilmiş değil. Kale ve civarındaki mahallelerde yer yer halen yıkılmayı bekleyen, kimisi yarım yamalak yıkılmış binaları görmek mümkün.

Muhtemelen Nevşehir Belediyesinin bu yaz aylarında yıkması beklenen atıl ve yarım bırakılan binaların şimdilik ortaya koyduğu görüntü yürekli burkmaya devam ediyor. Şehrin en eski yerleşim merkezleri olan Kale ve civarındaki yerleşim alanlarında ortaya serilen bu görüntülerin bir an önce ortadan kaldırılması bu şehirde yaşayan çok büyük bir kesimin en büyük beklentilerinden biri.

Bu arada halen içerisine ve dışına kameralar yerleştirilerek korunması planlanan, cemaati bile kalmayıp zaman zaman hırsızlık olaylarına maruz kalan camilerin ise ne olacağı merak konusu. Zira cemaati kalmadığı için kullanılmayan ve kendini bilmezlerin zarar verdiği camilerin daha ne zamana kadar bu şekilde ayakta kalabileceği de koskoca bir soru işareti.