Türkiye’nin en büyük patates ambarı olarak gösterilen Nevşehir'de şu sıralarda çiftçilerin başı köstebeklerle belada. 

Nevşehir'in Çardak köyünde yaşayan Mehmet Altıntaş, FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamada, patates tarlalarına dadanan köstebeklerin zarar verdiğini belirtti. Altıntaş, bu sene yağışlardan dolayı mahsulümüz iyi olacağı düşüncesindeyiz. Yalnız bu patateslerin bir düşmanı vardır, o da köstebektir. Köstebekle başımız dertte. Köstebek olmaza çok iyi olacak. Köstebek bize çok zarar veriyor. Onlarla nasıl mücadele deceğimizide bilmiyoruz. İşimiz zor” dedi.

Köstebek bir tarlaya girdi mi, yürüdüğü yoldaki patates sırasının tamamını yok ediyor. Sonra köstebek bir tane de değil. Çok yavrusu olur. Bitiremezsin.” diye konuştu.


Köstebeklerin Verdiği Zararlar : 

Yeni ekilmiş olan tarım arazilerinin toprak altyapısını kazdıkları tüneller ile bozmaktadırlar ve böylece açtıkları kanallar nedeniyle diğer türde olan tarla faresi ve gelincik gibi hayvanlar da köstebeklerin açtıkları kanalları kullanarak bitki köklerine kolayca ulaşarak zarar vermektedirler. Zarar sonucunda tarım ürünlerinin verimi konusunda önemli düşüşler olur. Bitki köklerine de zarar verdikleri için çiftçiler tarafından pek sevilmeyen hayvanlardır. Bunlara rağmen Almanya gibi bazı ülkelerde koruma altına alınmıştır.


Yeraltının en hızlı mimarı: Köstebek 

Köstebeklerin Özellikleri:

15 santimetre boylarında silindirik küt vücutludurlar. Derisi sık kadife tüylüdür. Gri, siyah ve beyaz renkli olanlar da vardır. Ön ayakları ile yerin altında tüneller açan bu hayvanın Ömürleri 4 yıl kadardır. Memeli hayvanlar sınıfındadırlar.

Köstebeklerin tüylerinin tek yöne doğru uzamadıklarını biliyor musunuz? Kentlerde yaşayanların yabancı oldukları köstebek, çiftçileri ve bahçe işleriyle uğraşanları çileden çıkartabilecek kadar sinir bozucu olabilir. Kökleri ve bitkileri yiyen köstebek yeraltında açtığı geçitler içinde yaşar.

Bu geçitleri açabilmek için de toprağı burnuyla yukarı doğru sürerek küçük tepeler oluşturur. Ve bir de bakmışsınız kaşla göz arasında güzelim bahçeniz minik köstebek tepeleriyle dolmuş. Yeraltının en hızlı mimarları olarak tanımlanabilecek bu minik kemirgenler o kadar çevik ki asla göremezsiniz, dolayısıyla da yakalamanız çok zordur. Galiba insanları en fazla sinirlendiren özellikleri de bu olsa gerek

Oysa tarlalarda veya bahçelerde köstebeklerin dolaşması aslında iyiye işarettir. Onların varlıkları toprağın sağlıklı olduğunu ve içinde minik canlıların yaşandığını gösterir. Çünkü köstebek aslında etçil bir hayvandır ve solucan, salyangoz, larva ve tırtıl gibi diğer omurgasızlarla beslenir. Size inanılmaz gelebilir ama bu küçücük kemirgenin bir yılda tükettikleri 37 kiloyu bulur. 

Tahammülü zor

Dahası çiftleşme dışında yanında başka hiç kimseye tahammül edemediği için kendi geçit sistemini kullanan tarla faresi gibi ürünlere zarar veren diğer hayvanları da kovalar. Bu kovalamaca sayesinde de toprak "havalanmış" olur ki bu da aslında çiftçilerin ve bahçe severlerin yararınadır. 

Müthiş geçit ustası dallı budaklı yaşam alanını inşa ederken, kürek biçimindeki önayaklarından yararlanıyor. Köstebek ön ayaklarıyla beden ağırlığının 20 mislisi toprağı kazabilir. Bu arada burnunun ve kafasının da çok güçlü olduğunu söylemeye unutmayalım. Sonuçta kazmış olduğu toprakları burnu ve kafasıyla sürerek tümsekler oluşturur. 

Zorunlu olmadıkça yer altı geçitlerinden çıkmayan köstebek, kış uykusuna yatmadan sürekli yeni geçitler yaparak yaşamını sürdürmeye devam eder. Geçit ustası minik kemirgenler günde üç ila dört saatlerine kazarak geçirirler. Diğer zamanlarında ise dinlenirler veya geçitlerini kontrol ederler. 

Tüyleri her yöne uzar

Köstebeklerin geçitler içinde rahatça dolaşabilmeleri için yani hem öne hem de arkaya doğru hareket edebilmeleri için diğer memelilere karşın tüyleri belli bir yöne doğru uzamaz. Toprakla uyumlu boz rengindeki tüyleri her yöne doğru yatmaya müsaittir. 

Halk arasında yaygın olan bir kanının aksine köstebekler tamamen kör değildir. Gözleri yeraltındaki yaşama uyum sağladıkları için çok küçüktür ve tüylerinin altında gizlenmiştir. Ama buna karşın olağanüstü dokunma ve koku duyusuna ve mükemmel bir işitme yetisine sahipler. Mesela geçidine küçük bir böcek bile girdiğinde anında tepki verebilirler.