Ramazan-ı Şerif dolayısıyla alış veriş yapılan neredeyse her mekanda hurma bulunuyor. Suudi Arabistan, Tunus, İran ve biröok kişi tarafından bilinmiyor olsa da İsrail'den gelen hurmalar Nevşehir'de satılıyor.

Kilogram fiyatı 10 TL'den başlayan hurmalar içinde "Acve Hurması" şifa ve fiyat bakımından dikkat çekiyor. Tanesi 1 TL'den satılan kilogramı ise 130 TL olan acve hurması "Peygamber Hurması" olarak da biliniyor. Nevşehir'de genelde tane ile satılan acve hurmasından vatandaşların  adeti 1 TL'den satılan hurmaya ilgi gösterdiği kaydediliyor.

Zira Bu hurmanın zamanında Peygamber Efendimiz tarafından ekildiği ve bu nedenle Peygamber hurması olarak bilindiğini ifade edildi.

Acve'nin diğer hurmalara oranla daha büyük ve lezzetli olduğu dile getirlirken, Peygamber Efendimiz'in bu hurma hakkında övücü sözler sarf ettiğide belirtiliyor.

ACVE HURMASI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Acve hurması ile ilgili rivayet  şöyle: Bir gün bir müşrik, elindeki yanmış hurma dalını göstererek Peygamber Efendimiz'e şöyle der: "Ya Muhammed (s.a.s), bu yanmış hurma dalını toprağa dik, şayet bu daldan hurma yetişirse biz de senin peygamber olduğunu tasdik ederiz."

Efendimiz önce tükürükleriyle dalı ıslatır ve toprağa diker. O hurma dalından mucize olarak acve (yanık) hurması hasıl olur ve meyvesini verir. Efendimiz bu hurma için "Kim sabah aç karnına 7 tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir, ne de zehir tesir eder." buyurur. Acve hurmasının yanık hurma gibi daha koyu bir rengi olmasının sebebinin de bu olduğu rivayet edilir.

Bol multivitamin ve multimineral kaynağı olan hurma, fruktoz, lif, yağ ve protein açısından da çok zengin. Medine’de yetişen en kaliteli hurma olan acve ve diğer hurmaların yüksek antioksidan özelliği de dikkat çekici bulunuyor. Allah Resûlü, bazı hadislerinde meyvelerin tedavide kullanılmasını tavsiye etmiştir. Hurma ile yapılan ilaçları öğretmiş, kalbinden/göğsünden şikayet eden bir sahabîyi Taif’te bulunan Haris b. Kelede adlı hekime göndermiş, “O, tıbbı bilir, Medine’nin acve hurmalarından 7 tanesini çekirdekleriyle beraber ezsin, sonra onlarla göğsünü ovsun.” buyurarak, acve hurmasının tedavide nasıl kullanılacağını öğretmiştir.