Araç Plakası Kaybolan Veya Çalınan Sürücüler Dikkat !! Nevşehir'de Araçları çalınanlar yada Araç plakası kaybolanlar uyarıldı.

Yapılan açıklamada;  Çalınan/kaybolan tescil plakalarının asayiş ve terör suçlarında kullanılmasını önlemek amacıyla, 13.04.2016 tarihli 29683 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle çalıntı araçların çalıntı kaydı bilgilerinin araç tescil bilgisayar sisteminde 30 yıl olan saklama süresi 10 yıla inerken, plakası çalınan veya kaybolanlara yeni plaka çıkartılması hükmü getirilmiştir" denildi. 

Açıklamanın devamında; Plakası çalınan veya kayıp olan araçlar PTS’ de (Plaka Tanıma Sistemi) alarm üreteceğinden araç sahiplerinin mağdur olmaması ve kolluk kuvvetlerinin meşgul edilmemesi için, aracın kayıtlı olduğu veya araç sahibinin yerleşim yeri adresinin bulunduğu trafik tescil kuruluşuna müracaat ederek yeni harf ve rakam grubundan oluşan tescil plakası almaları,
 
 Plakası kayıp olan araç sahiplerinin plakalarını bulmaları halinde yazılı olarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat ederek, sistem üzerinden düşüm yaptırmaları,
 
Kendilerine plaka değiştirmeleri tebliğ edilen araç sahiplerinin, plakalarını değiştirmek için tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili birimlere müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu süre içerisinde plakasını değiştirmeyen araç sahiplerine, Karayolları Trafik Kanunu’nun (47/1-d) maddesi gereğince 92 TL idari para cezası uygulanacaktır” denildi.



“Ülkemizde araç sahipleri araç plakalarının kaybolması veya çalınması durumunda kolluk kuvvetlerine müracaat etmekte ve bu işlem sonucunda bu plakalar ülke genelinde aramaya alınmakta ve PTS (Plaka Tanıma Sistemi)'ne veri girişi yapılarak herhangi bir PTS den geçiş yapması durumunda sistem alarm üretmekte ve bu araçlar kolluk kuvvetleri tarafından durdurularak araçlar üzerinde detaylı bir inceleme yapılmaktadır. Durdurulan bu araçların büyük bir çoğunluğu aracın gerçek sahibi olması nedeniyle de vatandaşlarımız zaman kaybına uğramaktadırlar.

Vatandaşlarımızın bu mağduriyetinin giderilmesi amacıyla 13/04/2016 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 43. ve 44. maddelerinde yapılan değişiklik ile plakalarının kaybolduğu veya çalındığı yönünde daha önceden müracaatı bulunan araç sahiplerine plakalarını yeni bir plaka ile değiştirmeleri zorunlu hale getirilmiştir.

Sistemde plakası kayıp veya çalıntı olarak kayıtlı bulunan araç sahiplerine gerekli tebligatlar ve bilgilendirmeler yapılmaya başlanmış olup, bu durumda olan araç sürücülerinin nüfusa kayıtlı olduğu yer Trafik Tescil birimine müracaat etmeleri gerekmektedir.”dedi.