ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YILI  VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

 

Türk Milleti’nin dünya tarihine yazdığı en büyük zaferlerden biri olan  Çanakkale Zaferinin 100. Yıldönümü   ve Şehitleri Anma Günü Nevşehir’de düzenlenen törenlerle kutlandı.

 

Nevşehir’de , ilk tören  Nevşehir Şehitlik Parkı’nda düzenlendi. Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Nevşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Seçen ve Nevşehir Vatan Şehitleri ve Malül Gazileri Dernek Başkanı Ramazan Çiftçi, Atatürk Anıtına çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın törene katılanlarca söylenmesinin ardından bir manga asker tarafından saygı atışı yapıldı.

 

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam eden Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında, 2000 Evler Anadolu Lisesi öğrencilerinin sunduğu etkinlik büyük ilgi gördü.

 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Nevşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Seçen, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Nevşehir Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, askeri erkan, daire müdürleri ,şehit aileleri, gaziler ve yakınları ile çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinliğin açılışında saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tüm Şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından  konuşan  Nevşehir Vatan Şehitleri ve Malül Gazileri Dernek Başkanı Ramazan Çiftçi ,Türk Savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferinin 100. yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin şehitler gününü kutlamanın onurunu yaşadıklarını belirtti.

 

Çiftçi, Dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği ve olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici bir rol oynadığı bir büyük gün olarak da değerlendirilen Çanakkale Zaferi’nin aynı zamanda Kurtuluş Savaşının ilk meşalesinin yakıldığı ve büyük Türk Milletinin   kahramanlık ve fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olduğunu kaydetti.

 

 

Kutlama programında  daha sonra Jandarma Yüzbaşı Savaş Cansevdi kürsüye geldi. Cansevdi, yüce Türk ulusunrun bağımsızlığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünü koruma uğruna şehit olan vatan evlatlarının da bir günü olan bu anlamlı günün  aynı zamanda Türk askerinin çok zor şartlarda neleri başarabileceğini gösteren canlı bir belge niteliğinde olduğunu ifade etti.

 

Cansevdi şöyle konuştu; “ 18 Mart’ta teknik üstünlük,yurt ve ulus sevdası karşısında bütün anlamını yitirmiş, zafer mertlikle kucaklaşmış ölüm şehit olmakla yüceltilmiştir.Böylelikle Türk’ün bitti sanılan askeri gücünün tükenmediği,koşullar ne kadar ağır olursa olsun,tüm zorlukların üstesinden gelebilecek güç ve inanca sahip bulunduğu dünyaya ispatlanmıştır. Etkileri yurt dışına taşan bu büyük mücadelede elde edilen zafer, yeni bir dönemin kapısını da aralamış; Türk Ulusu, Yüce önderinin rehberliğinde aralanan bu kapıdan geçerek bağımsız ve çağdaş devlet kurmasını bilmiştir. Türk ulusunun gücü, saygınlığı, onuru, huzuru, bağımsızlığı ve istikbali şehit kavramında gizlidir. Şehitler ulusun varlığının bekası için can vererek kendilerinden sonra gelen nesillere yaşam hakkını kazandıran ulu çınarlardır ”dedi.

 

Törende daha sonra 2000 Evler Anadolu Lisesi öğrencisi  Gökhan Ersoy’un seslendirdiği  Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ isimli şiiri büyük ilgi gördü.

2000 Evler Anadolu Lisesi Edebiyat bölümü öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan etkinlikte daha sonra ‘Çanakkale’de inmeyen Bayrak’ isimli oyun sergilendi.

 

Etkinlikte ayrıca 2000 Evler Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Resim ve fotoğraf sergisi açıldı.