Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, basında sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü sebebiyle kutlanan Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 

Aradan 107 yıl geçmesine rağmen Türk basınının sansür konusunda kayda değer bir ivme kazanamadığını belirten Mustafa Uğur, ülkemizde adeta dördüncü kuvvet konumuna gelen basının siyasetin hegemonyasından kurtulamayarak ya sansür ya da oto-sansüre maruz kaldığını belirtti.

24 Temmuz 1908 tarihinin basın için önemli bir gün olduğunun altını çizen Mustafa Uğur mesajına şu şekilde devam etti;  "Basın, toplumun her kesiminin sesi olmayı benimsemiş, toplumu etkileyen ve toplumdan etkilenen bir güç olmaktan da öte demokratik toplumlarda vazgeçilmez kamusal bir güç, çoğu zaman ise yasama-yürütme-yargı'nın ardından dördüncü bir kuvvet olarak ifade edilen organ olmuştur.  

AKP iktidarı ile birlikte gün basın özgürlüğü sıralamasında her geçen gün geriye giden Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 2005’te 98. sırada iken, 2014’te 154. sırada yer almıştır. Kısacası Türkiye, sansürün kaldırıldığı 2. Meşrutiyet döneminden bile daha kötü bir sıralama ile adını duyurmuştur. Cilalı açıklamalar ile basının karşısına geçen yetkililerin asıl önlem alması, asıl düzeltme ve iyileştirmeler yapması gereken konuları görmezden gelmesi bugüne kara bir leke düşürmektedir.

 

"Alo Fatih"lerin konuşulmadığı, tek tip gazete manşetlerinin yer almadığı, sansür, oto-sansür, baskı, tehdit, gözaltı gibi uygulamaların adının dahi anılmadığı, gazetelere ve gazeteciye verilen değerin her geçen gün arttığı bir Türkiye'de yaşamak dileğiyle tüm basınımızın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.