Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ve beraberindeki heyet, Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak kasabasında Belediye Başkanı Celal Yiğit'i makamında ziyaret etti.

Çinli heyeti kapıda çiçeklerle karşılayan Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit konuklarına çeşitli ikramlarda bulunarak günün anısına Çini tabak ve limon hediye etti.

Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ile bir süre görüşen Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi, 12 kişilik bir heyetle geçen yıl gerçekleştirilen Antalya'daki G-20 Zirvesinin ardından Türkiye ile tarım alanında da üst düzeyde işbirliği yapılmasının planlandığını kaydetti.

Pekin'in 30 farklı dünya ülkesinden tarım ürünü ithal etmesine karşın bu ülkeler içerisinde bugüne kadar Türkiye'nin bulunmadığına vurgu yapan Yu Xi, tarım ürünleri konusunda bundan sonraki süreçte ciddi bir artışın yaşanmasını umut ettiklerini söyledi.

Çin'de söylenenlerin aksine Türkiye'nin çok güvenli bir ülke olduğunu gördüklerini dile getiren Yu Xi, "Ülkemize döndüğümüzde Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu söyleyeceğiz. Bunun sonucunda da Çinli ziyaretçilerin Türkiye'ye ve Kapadokya'ya gelmesine katkı sağlarız diye umut ediyoruz. Ben de ailemle birlikte önümüzdeki yıl tatil için Türkiye'ye gelmek istiyorum. Ayrıca bu güzel misafirperverliğiniz içnde Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ise Çin insanının çok zeki olduğunu belirterek, Zhang Yu Xi başkanlığındaki Çin tarım heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Yiğit, kısaca Kavak kasabası ekonomisi ve yeraltı depoculuğu hakkında heyete bilgiler verdi. Yiğit, Asya kıtasının doğu ucunda yer alan Çin ile bir ayağı Asya kıtasında, diğer ayağı Avrupa kıtasında olan Türkiye arasındaki dostça temaslar çok köklü bir tarihi arka plana sahip olduğunu bu köklü dostluğun ekonomik alanda da ikili ilişkilerle ileriye taşınması gerektiğini ifade etti.

Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ,Kapadokya gibi bir değeri üzerinde taşıyan Nevşehir’in dünyanın hiçbir yerinde olmayan doğal, tarihi ve kültürel birikimlere sahip olduğunu aktardı.

Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi adına ortayla konulan bu ziyaretin başarılı sonuçlar ortaya çıkartmasını arzu ettiklerini ifade eden Yiğit, Türkiye-Çin arası dostluk köprüsünü her iki ülke adına önemli ekonomik girdileride beraberinde getireceğini belirterek,  Nevşehir'in tarım ürünleri konusunda patatesin yanı sıra üzüm ve kabak çekirdeği bakımından da Türkiye'nin önemli bir üretim merkezlerinden biri olduğunu kaydetti. Yiğit, Ayrıca kayadan oyma Türkiyenin en büyük suni sonradan yapılma kaya soğuk hava depoları burada bulunmaktadır. İçerisinde Tır'ların rahatlıkla girip çıktığı, Patates, limon , elma gibi ürünlerin saklanarak, uzun süre muhafaza edildiği Kavak kasabasındaki bu soğuk hava depoları bu manada büyük öneme haizdir diyerek sözlerine ekledi.

Başkan Yiğit, Çinli heyeti Belediye ziyaretinin ardından Kavak kasabasında bulunan Soğuk hava depolarını gezdirdi. Limon ve Patates ürünlerinin saklandığı Doğal kaya oyma depolarda incelemelerde bulunan heyete Nevşehir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz ve Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit bilgiler verdi.

Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit'in Ev sahipliği ile misafirperverliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yu Xi, Kavak kasabasında özellikle soğuk hava depolarından oldukça etkilendiğini dile getirdi. Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ziyaretin anısına Başkan Yiğit'e şeftali ağacı çiçeği resmini hediye ederek kendilerini Pekin'e davet etti, aynı şekilde Çin'de ağırlayacak olmaktan dolayı mutluluk duyacaklarını dile getirdi.

Ziyaret sırasında Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz da hazır bulundu.