Nevşehir Emniyet Müdürlüğü uyuşturucu haplara ilişkin anne ve babaları uyardı. Yapılan uyarıda, "Çocuğunuzun çantasında bunlardan birini görürseniz bilin ki uyuşturucudur" ifadesi yer aldı.

Müdürlüğün konuyla ilgili resmi sosyal paylaşım sayfasındaki paylaşımının 213 bin 798 kişi tarafından okunup, 2 bin 356 kişi tarafından paylaşılmasından memnuniyet duyan Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, "Çocuklarımızın uyuşturucu ve zararlı maddelerden korunması açısından bu tür paylaşımları daha büyük kitlelere ulaştırdıkları için desteklerinden dolayı değerli takipçilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

İşte, Çocuğunuzun çantasında bunlardan görürseniz bilin ki uyuşturucudur. 

Madde kullanan çocuğunuzda hangi işaretler var?

1- Madde kullanmaya başlayan kişilerdeki ilk değişiklik çevrelerinde yapmış oldukları değişikliklerdir. Eski arkadaşların yerini yeni arkadaşlar alır. Maddeye daha rahat ulaşım sağlayabilecek kişilerle yakınlaşır, eski arkadaşları ile görüşmez.

2- Duygu durumu çok çabuk değişiyorsa çok dikkatli olunmalı. Bu süre içerisinde bazen çok neşeli, bazen de çok öfkeli, huzursuz, keyifsiz olabilir.

3- Ders durumunda ani değişiklikler olur. Notları düşmeye başlar, okula devamsızlık görülür.

4- Evde tek başına kalmak istiyorsa ya da arkadaşları ile birlikte dışarıda nerede olduğunu söylemeden buluşmaya başladıysa dikkat.

5- Ailesi ile olan ilişkileri mümkün olduğunca mesafeli tutmaya başlar. Evde daha az zaman geçirmek ister ki ailesiyle çatışmasın.

6- Kılık-kıyafet ya da görünür bir şey almadığı halde, fazla para harcamaya başlar.

7- Kişisel bakımı azalmıştır. Giyimine dikkat etmez. Gözleri kızarır, şişer, vücudunda değişiklikler başlar.

8- Sinirlilik, gerginlik, kişilerarası ilişkilerde sorunlar yaşar, dalgınlık, dikkatsizlik başlar.

9- İçine kapanır. Uyku düzeni değişir.Ya çok uyur, ya da çok az uykuya ihtiyaç duyar.

10- Psikolojisinde karamsarlık, umutsuzluk ya da inançsızlık gibi duygu durumları olabilir.

Onunla konuşmaktan kaçınmayın!

Bu dönemde siz çocuğunuzla alkol/madde/sigara hakkında konuşmaktan kaçınırsanız, başkaları sizden önce konuşup yanlış bilgilendirebilir. Kısa ve basit mesajlar vermek her zaman etkilidir. Önemli olan yaşına ve beklentisine uygun bilgi vermektir. Meraklandıracak, ilgi çekecek şekilde anlatmaktan kaçınmalıdır. Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren kendilerini, bedenlerini korumayı ve riskli durumlarda hayır demenin gerektiğini öğretmeliyiz”