Müze Kart Tanıtımına Tepki Gösteren Başkan Elma,

“Çok Büyük Bir Eksiklik”

NEVŞEHİR(MHA) Kültür ve Turizm Bakanlığının Müze kart tanıtımında Kapadokya bölgesine yer vermemesine tepkiler sürüyor.

Hatırlanacağı üzere konuyu ilk kez gündeme getiren Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici, Türkiye’nin en önemli kültür turizmi merkezlerinden Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir’in kültürel ve tarihi birikiminin Müze Kart tanıtımında yer almamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirmiş ve konunun bakanlık yetkilileri tarafından yeniden ele alınmasını beklediklerini söylemişti.

Ürgüp Üçgüzeller Mevkiinde Cemiyet Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Hezenci, Behçet Alkan ve Ali Çamur’un da yer aldığı bir basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlattırılan “Müze Kart” tanıtım filminde Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin birçoğu konulmuş ama her ne hikmetse doğa harikası ve kültür turizminin başında gelen Kapadokya tanıtım filminde yer almamıştır. Yılda ortalama 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya’yı bakanlık nasıl ve neden yok saymıştır merak ediyoruz. Kapadokya’dan elde edilen gelirlerin neredeyse tamamına yakın bir bölümünü alan bakanlık Kapadokya’nın tanıtımını yapmak konusunda neden aynı hassasiyeti göstermemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırlattığı “Müze Kart” tanıtımının içeriğini kimler belirlemiş, kim bu konuda karar vermiştir ve neden Kapadokya konmamıştır açıklanmasını istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kapadokya’ya bakış açısı nedir? Kapadokya’nın yurtiçi ve yurt dışında tanıtımı için neler yapmıştır?. Bunları merak ediyoruz. Dünyanın neresinden olursa olsun gelen devlet adamlarını dünyanın gözbebeği olan Kapadokya’da ağırlamaktan geri durmayan yetkililer neden Kapadokya’nın tanıtımında duyarlı davranmıyor. Kültür turizminin yanı sıra sıcak hava balonu ile de dünyada en çok turistin uçtuğu Kapadokya’nın “Müze Kart” tanıtımında olmaması bölgemiz adına bizleri çok üzüyor. Hatanın en kısa zamanda giderilmesi için tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Öte yandan, bölgeden çok ciddi paralar kazanan turizmcilerin de yapılan bu haksızlığa sessiz kalmalarını anlamamakla birlikte şiddetle kınıyoruz. Bölgemizdeki turizmciler Bakanlığın yaptığı bu haksızlık karşısında da birilerini devreye sokarak ta olsa yanlışın düzeltilmesini istemişler midir? Yoksa şuan olduğu gibi sessiz mi durmaktadır. Bu konuyla alakalı üzerine düşen görevleri tam anlamıyla yapmadığını düşündüğümüz KAPHİB ve Turizm İl Müdürlüğünü de Kapadokya’mızın tanıtımıyla alakalı eksikliklerin giderilmesi için Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti olarak göreve davet ediyoruz” dedi.

Öte yandan konuyla ilgili bir başka açıklama ise Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan’dan gelmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının ülkemizin hemen hemen bütün ören yerlerinde uygulanan Müze Kart’ın tanıtımında Kapadokya bölgesine yer vermemesinin büyük bir yanlış olduğunu söyleyen Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, bakanlığın bu yanlışından bir an önce dönmesini beklediklerini dile getirdi.

Ülkemizin en önemli kültür turizmi merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin söz konusu tanıtımda yer bulamamasına bir anlam veremediklerini kaydeden Uçhisar Belediye Başkanı Karaaslan, bakanlığın yeni bir değerlendirme de bulunmasını istedi.

Tanıtımda Kapadokya bölgesinin yer alamamasının bölge turizmi açısından değil Türkiye turizmi açısından bir kayıp olduğunu vurgulayan Uçhisar Belediye Başkanı Karaaslan, “Müze kart tanıtımında Kapadokya bölgesine yer verilmemesi kesinlikle doğru bir karar değil. Aksine bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bugün bir Efes Harabelerini tanıtmaya ihtiyaç duyarken, Göreme Açık Hava Müzesi ya da Kapadokya bölgesinin diğer ören yerlerinin tanıtımına Müze Kart tanıtımında yer vermemesi son derece düşündürücü. Derinkuyu yer altı Şehrimiz, Zelve Ören yerimiz, Uçhisar Kalemiz ya da Ihlara Vadisi bile bu tanıtımın içerisine dahil edilebilir. Bunların yassınması bizim için değil aslında Türkiye’nin bir kaybıdır diye değerlendiriyorum. Hemen bakanlığın yanlış değerlendirmelerinden vazgeçip en kısa zamanda yeni bir değerlendirme yapmasını bekliyorum” ifadelerinde bulundu.

Konuyla ilgili bir başka açıklama ise Kaymaklı’nın Ak Partili Belediye Başkanı Halit Elma’dan geldi.

Başkan Halit Elma, “Kültür ve Turizm Bakanlığının Kapadokya gibi, Türkiye’nin en önemli kültür turizmi merkezlerinden birinin tanıtımına Müze kart tanıtımında yer vermemesi bence büyük bir eksiklik. Konunun bakanlık tarafından yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.