Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni ekonomi paketinde yer alan öncelikli dönüşüm programlarını açıklıyor...
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;

Gezi olayları ve toplumsal olayların ekonomiye nasıl olmusuz bir etki yaptığını hep beraber gördük. O yüzden şimdi açıklayacağımız planlarla 2018'e kadar olan hedeflerimize ulaşacağız. Bugün açıklayacağımız eylem planı daha çok reel sektörü ilgilendiriyor.

Bunlardan birincisi siyasal istikrarın sürdürülmesi ve buna bağlı olarak ekonomik öngörülebilirliğin sürdürülmesidir. Bu bizim için çok önemlidir.

İkincisi insan odaklı kalkınma, insan kaynağının geliştirilmesi.

Üçüncüsü üretim teknolojisindeki değişime intibak ve öncülük etmek .Bu da Ar-Ge ve inovasyon ile mümkün olur.

Dördüncüsü ekonomide bütüncül bir anlayış geliştirmek. Bu anlayışı geliştirmeden yapısal reformları gerçekleştirmek mümkün değildir.

Yeni ekonomi paketi içerisinde yer alan 417 eylem planın 9'unu sizlerle açıklıyorum...

İthalata olan bağlılığın azaltılması: Madenciliği yurtiçinde faaliyet alanı olmaktan çıkaracağız.7 tedarik stratejisini güncelleyeceğiz. Sanayi stratejisini revize edeceğiz. Enerji üretim tesislerindeki techizatın yurt üretilmesini destekleyeceğiz. Belli bölgelere yeni teşvik paketleri hazırlayacağız. Elektrikli araçları teşvik edeceğiz. Tohumculuk yetiştirme kapasitemizi arttıracağız. Serbest bölgelerin cazibesini arttıracağız. Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız.


Öncelikli teknolojik alanlarında ticarileşme programı: Prototip geliştirme süreçlerini destekleyeceğiz. Araştırma merkezlerini özel sektöre açacağız. Girişimcileri desteklemek için bir fon kuracağız. Yenilikci girişimciler için kredi garanti merkezleri kuracağız. Enerji, sağlık, havacılık ve uzay başta olmak üzere kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz: Bu yolla öncelikli sektörlerdeki markalarımızı arttıracağız.


Kamu alımlarında yerli alımlara öncelik verme: Kamu ihale kanununda değişiklik yapacağız. Yerli tedarik modelleri geliştireceğiz. Yerli firmalarında kamu ihalelerinden daha fazla pay almasını sağlayacağız.


Yerli kaynaklarla enerji ihtiyacını karşılama: Arama ve Ar ge çalışmalarına ivme kazandıracağız. Güneş ve jeotermal gibi kaynaklarımızı geliştireceğiz. 2018'de enerjide yerli kaynak kullanımını yüzde 30'a çıkarmayı planlıyoruz.


Enerji verimliliğini geliştirme programı: Enerji kullanımı konusunda bilincini arttıracağız. Enerji performansını yaygınlaştıracağız. Akıllı ulaşımı yaygınlaştıracağız. Bu konuda KOBİ'lere destek vereceğiz


Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi: Mevcut sulama tesislerinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek. Arazi toplulaştırma çalışmalarına hızla devamm edeceğiz. Kapasite genişletme çalışmalarını yürüteceğiz. Modern sulama sistemlerin geliştireceğiz. Modern sulama tesisi sayısını her yıl yüzde 10 arttıracağız.


Tıbbı cihazda yerli üretimin geliştirilmesi: Türkiye sağlık enstitüsünğ kuracağız. yerli ilaç ve cihaza destek vereceğiz. Plazma ürünleri ve aşıların yurt içi üretimiini geliştireceğiz. Üniversite sanayi işbirliğini arttıracağız.


Sağlık turizminin geliştirilmesi: Hedef ülke bazlı eylem planları oluşturacağız. Bu alanda teşvik sistemlerini sadeleştireceğiz. Gerekli fiyat düzenlemesini yapacağız. Yurt dışı tanıtım çalışmalarının  kapsamını geliştireceğiz.


Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm: Lojistik koordinasyon kurulu kuracağız. İlk defa lojistik master planı hazırlayacağız. Lojistik veri tabanı oluşturacağız. demiryolu bağlantısını güçlendireceğiz. Kent içi ulaşımı ulusal lojistik planı ile uyumlaştıracağız. Gümrüklerde tek pensere sistemini tamamlayacağız. Liman kapsaitesini arttıracağız. Türkiye’nin lojistikteki uluslararası konumu güçlendirilecek. Nihai ürünlerin tüketim pazarlarına ulaşım süreleri kısaltılacak.




Haber7