Derin Tarih Kasım ayı sayısı bu ay da çok ses getirecek.. Derginin Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Mustafa Armağan, seçtiği çarpıcı konularla okurlarına hazine niteliğinde bilgiler sunuyor.

Tarihçi yazar Mustafa Armağan Derin Tarih Dergisi’nin Kasım ayı sayısında yine çok çarpıcı konulara değinmiş. Cumhuriyet tarihi’nin ilk yıllarında halkın tarih ile ilişkisini kesmeyi amaçlayan Harf İnkılabıyla asıl amaçlanan kara senaryonun iç yüzünü bütün yönleriyle ele almış.

 

Tarih sahnemize kara bir leke olarak geçen Dersim katliamıyla yüzleşmenin neden önemli olduğunu, Türkiye toplumunu “medenileştirmek” adına tek tipleştirmeyi ve tanınmaz hale getirmeyi amaç edinmiş bir zihniyetin sonucu olarak ele almış.

 

Ayrıca Dersim harekatı esnasında Mustafa Kemal’in Trabzon’da istirahat ettiği günlerde Dersim’de planlanan askeri harekat için harita ve krokiler üzerinde kendi el yazısıyla yaptığı çalışmalarının bulunduğunu, hatta bu çalışmaların halen Trabzon’daki müzede sergilendiğini belirtmiş.

 

Dergide dikkat çeken bir diğer konu da Yavuz Sultan Selim’in kürtlere beddua ettiği yalanı. Dergide bu bilginin kaynağını ve güvenilirliğini sorgulanırken aynı zamanda Yavuz Sultan Selim’in böyle bir söz söylememiş olduğunu çeşitli verilerle ispat etmiş.

 

Mustafa Kemal diktatör müydü? Bu konunun son zamanlarda çokça tartışıdığı bir gerçek. Tarihçi yazar Armağan, Mustafa Kemal’i övenlerin yanı sıra, Toynbee veya Armstrong gibi yazarların onu bir diktatör olarak yansıttığını ele almış.
Gerçek tarihi öğrenmek bu milletin hakkı...Sizce de öyle değil mi?

Risale