Derinkuyu Fasulye Festival Programı bu sabah saatlerinde traktör bayileri, tarım alet ekipman ve ilaç bayileri ile diğer katılımcı firmaların stant kurmaları ile başladı...

Derinkuyu ag pahla Festival'inde 2 bin kişiye kuru fasulye yemeği dağıtıldı.

  2. Geleneksel Derinkuyu Kurufasülye Festivali Derinkuyu Belediye Başkanlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Hakkı Atamulu Kültür Parkı’nda gerçekleştirldi.


    Festivalin açılış programına Nevşehir Valisi Mehmet CEYLAN, Nevşehir Milletvekili Ebubekir GİZLİGİDER, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı J.Kd.Albay Metin ALKAYA, Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can KUTLUCA, İl Emniyet Müdürü Metin KALAYOĞLU, İl Defterdarı Hatice İşçen ERCOŞMAN, Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet BALCI ve çok sayıda davetli katıldı.

 

    Vali CEYLAN Festivalde yaptığı konuşmada "Patatesin ekim alanlarının daralmasından dolayı alternatif ürün olarak Kaymakamlığımızın çalışmalarıyla ekilen kuru fasülye, ilçemize ekonomik bakımdan büyük katkı sağlamıştır. Yakında Türkiyede kuru fasülye denince Derinkuyu'nun isminin öne çıkacağına inanıyorum. Buda hem Ülkemize hem İlimize büyük bir ekonomik kazanç sağlayacaktır." dedi.

 

    Festival nedeniyle yaklaşık 250 kilogram fasulye kullanılarak 2 bin kişilik kuru fasulye yemeği ve pilav hazırlandı. Kazanlarda pişirilen kuru fasulye protokol üyeleri ile birlikte vatandaşlara dağıtıldı.  


2. Geleneksel Derinkuyu Fasulye Festivali Programı Saat 12.00 de Derinkuyu Kültür Parkında Kuru Fasulye ikramı ile devam etti.

Belediye Başkanlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafından düzenlenen Festival, Hakkı Atamulu Kültür Parkı'nda başladı.


Festivalde 250 kilogram fasulye kullanılarak hazırlanan 2 bin kişilik kuru fasulye yemeği ile pilav katılımcılara dağıtıldı.


Festivalin açılışında konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, şehrin turizmden sonra en önemli gelirinin tarım olduğunu kaydetti.


Geçen yıllardaki sıkıntıların bölge çiftçisini alternatif ürün arayışına sevk ettiğini anlatan Ceylan, "Derinkuyu da son 3 yılda kuru fasulye adeta ilçe ile anılır hale geldi. Önümüzdeki dönemlerde kuru fasulyenin fiyatının belirleneceği yerlerden biri de Derinkuyu olacak diye umut ediyorum" diye konuştu.


AK Parti Milletvekili Ebubekir Gizligider ise geçen yıllarda yaşanan patates hastalığı nedeniyle alternatif ürün olarak fasulye ekiminin ilçede hızla yayıldığını söyledi.


Gizligider, Derinkuyu'nun önemli bir merkez haline geleceğini belirterek, üreticilere yönelik desteklerin bundan sonraki süreçte de devam edeceğini söyledi.


Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Yavuz Şen ise Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden olan ilçelerinde son yıllarda fasulye üretiminin ciddi oranda ivme kazandığını ve yıllık ortalama 35 bin ton fasulye ürettiklerini ifade etti.


İklim koşulları nedeniyle Türkiye'nin en kaliteli fasulyesinin ilçelerinde yetiştirildiğini ve birçok ile satış yaptıklarını belirten Şen, "Derinkuyu fasulyesi diğerlerine göre daha parlak ve daha kolay pişer. Bunun yanında farklı bir lezzeti vardır ve diğerlerinden kolayca ayırt edilebilir" dedi. 


Akşam saat 18.00 de Sema gösterisi, Halk Oyunları gösterisi ve TRT Sanatçıları tarafından THM Konseri ( Futbol Sahası) ile programı sona erecek.