Derinkuyu İlçesinde Yetişen ve Lezzetiyle Ünlenen Kuru Fasulye Büyük İlgi Görüyor
Derinkuyu yöresinde patatese alternatif olarak ekilen ‘Derinkuyu Fasulyesi’ üreticilerin yüzlerini güldürmeye devam ediyor.
Derinkuyu ve civarında kuru fasulye ekimi geçen yıla göre yüzde elli fazla ekim gerçekleşmesine karşılık geçen yıl 2 lira 20 kuruş iken yeni ekim fasulyenin 3.40- 3.50 lira arasında alımı yapılıyor. Derinkuyu fasulyesi pazarlarda ise 4.50 liradan alıcı buluyor.
Yaşar Yılmaz isimli pazarcı fasulye satışından memnun olduğunu belirterek, “Fasulyeye büyük rağbet var. Urubu (8 kilo) şu anda 35 TL olmasına rağmen pazarda tercih ediliyor, para kazandırıyor, kilosunu 4.50 TL civarında satıyoruz” dedi.
 
 Derinkuyu Fasulyesinin kuru bakliyatçılar tarafından tercih edilmesi kalitesine bağlanıyor. Bu sezon fiyat artışı ise Türkiye’de fasulyenin az olması, ihracaatcıların stoklarında yeterli miktarda fasulye olmaması olarak ileri sürüldü. TAREKS’de kuru fasulye alımına 3.40 lira ile başladığı ifade edildi. TAREKSİN bu fiyattan kuru fasulye alımına başlaması bu yıl kuru fasulyenin fiyat düşüklüğü yaşamayacağı belirtiliyor. Önümüzdeki aylarda da fasulye fiyatının 4.00 liranın üzerinde olacağını öngörülüyor.
Derinkuyu bölgesinde Kanada Albarto fasulyesi ile çok az miktarda da Çalı fasulyesi ekimi yapılıyor. Çoğunlukla ekimi yapılan Kanada Albarto fasulyesi büyük ilgi görüyor.
 
İlçe Ziraat Odası Başkanlığı, Derinkuyu yöresinde bu yıl 35 bin dekar alana ekilen fasulyeden 15 bin ton rekolte olduğunu belirtti.
 
Derinkuyu Fasulyesi kaliteli, pişek ve lezzetli olması nedeniyle tercih ediliyor. İlçede pazarı oluşan Derinkuyu fasulyesi Nevşehir, Niğde, Konya, Mersin, Kayseri, Adapazarı illerine pazarlanıyor.


Haber: Osman Aytekin