Derinkuyu İlçe merkezinde bulunan küçük sanayi sitesi Derinkuyu Belediyesi tarafından Esentepe mevkiine 2007 yılında kaldırılması planlanmıştı. 365 milyar TL harcanarak mülkiyeti belediyeye ait arsalar açık teklif suretiyle ihale edilmişti ve 24dükkanın inşaatına da başlanmıştı. 120 kişi civarındaki sanayi esnafından 6-7 kişinin tamamlanmayan ancak kaba inşaatı biten dükkanlardan satın aldığı biliniyor.

 

80 kişiye arsa satışı yapılmış arsa bedeli belediyeye ödenmiş. Arsayı alan şahıslara bir yıl içinde dükkânlarını yapma zorunluluğu getirilmiş. Belediyenin Til yolu Esentepe mevkiinde inşaatına başlanılan sanayi bölgesine isteksiz olan sanayi esnafı ekonomik olarak ve seçimlerin de yaklaşması nedeniyle yapılan ve yapılması planlanan sanayi dükkânları olduğu gibi kaldı. Sanayi belirsizliği nedeniyle belediyeye ödenmesi gereken arsa ve dükkân bedelleri de ödenmedi.

 

Sanayii esnafı Esentepe mevkiini ilçeye biraz uzak, ilçeye sanayi açısından sapa ve kış şartlarını da gözeterek mevkiyi yüksek buluyor. Niğde yolu üzerinde bir yerin uygun olacağını belirtiyorlar.

Esnafların yeni sanayi yerine isteksiz olması nedeniyle inşaatına başlanan dükkânlar öylece kaldı. Bir kısım esnaflar dükkân bedellerini tam olmasa da ödedi. Ancak esnafların çoğunluğu arsa ve dükkân bedelini ödemediği için yeni sanayi sitesi ile ilgili herhangi bir, işlem de yapılmadı.

 

Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet Balcı’ya sanayinin keşmekeşliğini sorduk. Başkan Balcı: “Buradaki sanayi esnafı bu yere kesinlikle gitmek istemiyor. İlçe sınırları içinde uygun olabilecek bir yere gitmek istiyorlar. Biz de belediye olarak sanayi esnafı ve halkın da ortak görüşü alınarak uygun bir yere sanayi almak için uğraşacağız. Esentepe’deki bina inşaatı tamamlanıp imalata yönelik olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Benim görüşüm o binaların o bölgeye yapılması yanlış oldu. Hem belediye hem de halk bu durumdan zarar etti.  ” dedi.

 

  Edindiğimiz bilgilere göre bir sanayi sitesinin kurulabilmesi için sanayi yerinin üç dört bakanlığın onayından geçmesi gerekiyor.

Haber:Osman Aytekin