Nevşehir’in Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp güzel ve gizemli ilçeleri Somunca Baba Dergisinin 156.sayısında tanıtıldı.

Güzel Atlar Ülkesi: Büyülü Kapadokya "Kapadokya" denince aklımıza her ne kadar Nevşehir gelse de¸aslında burası "Kırşehir¸ Niğde¸ Aksaray ve Kayseri"yi de içine alan bir bölgenin genel adıdır. Çok net bir tarihverilemese de¸ buradaki "peribacası" denilen doğal oluşumların altmış milyon yıllık bir geçmişi olduğu söylenir.Bu coğrafya¸ her hâliyle bir doğa harikasıdır. Kapadokya¸ Pers dilinde "Güzel Atlar Ülkesi" demektir. Burasıtarihî İpek Yolu'nun mühim kavşaklarından biridir. Fakat bugün söz konusu yol¸ atıl duruma düştüğü içinönemini kaybetmiştir. Kapadokya dünyanın ortak kültür miraslarının başında gelir. Halen UNESCO Dünya KültürMirası listesinde yer alan Kapadokya¸ turizm işletmeciliği bakımından son derece önemli merkezlerimizdenbiridir. Bu güzel doğal oluşumların çevresine mühim turizm yatırımları yapılmıştır. Bölge günümüzde turizmaçısından büyük bir öneme sahiptir. Bir turizm şahikası olan Nevşehir'de "Avanos¸ Ürgüp¸ Göreme¸ Akvadi¸Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri¸ El Nazar Kilisesi¸ Aynalı Kilise¸ Güvercinlik Vadisi¸ Derinkuyu Yeraltı Şehirleri¸Ihlara Vadisi¸ Selime Köyü¸ Çavuşin¸ Güllüdere Vadisi¸ Paşabağ¸ Zelve" belli başlı görülmesi gerekenyerlerdir. Öte yandan¸ kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler¸ yörenin bariz mimari özelliklerindendir. Burada tabiat¸ en tabii görünümdedir. Türkiye'ye gelip de Kapadokya'yı ziyaret etmeyen turist sayısı azdır. Yabancı turistler bu büyülü coğrafyanın sırrına vakıf olmak için nice kilometreleri aşıyorlar. Fakat yerli turistler bu harikalar diyarına yeterince ilgi duymuyor. Çocuklarımız ve gençlerimiz daha çok¸okullar tarafından düzenlenen yılsonu gezileriyle bu güzellikleri görebiliyor. Seyahat acenteleri okullar için geziprogramları düzenleyerek iç turizme hareket kazandırıyorlar.

DERİNKUYU'DA DERİN HAYALLERE DALMAK

Derinkuyu'da Derin Hayallere Dalmak; Kapadokya'da yumuşak tüf kayalara oyularak yapılmış çok sayıdayeraltı şehri bulunuyor. Şüphesiz ki bunların en başta geleni¸ Nevşehir'e otuz kilometre uzaklıktakiDerinkuyu'dur. Nevşehir'e gidip de Derinkuyu'yu görmeden dönmek nerden baksan koca bir eksikliktir. Ziraburası Türkiye'nin gezilip görülmesi gereken değme yeraltı şehirlerinden biridir. Tarihi¸ milattan evvelki üç binliyıllara kadar götürülebilen bu sıra dışı mekân¸ görenleri hayrete düşürmekle kalmaz¸ adeta mıknatıs gibikendine çeker. Nevşehir'in güneyinde kalan Derinkuyu'da derin hayallere dalarak mâziyi bir film şeridi gibigözünüzün önünden geçirirsiniz. Kapadokya gezisinin belki de en esrarengiz kısmı burasıdır. Derinkuyu¸bugüne kadar gezdiğim yeraltı şehirleri içerisinde beni en çok etkileyenidir. Bu yeraltı şehrinin her bir bölümüdiğerine dar tünellerle bağlanıyor. Her giriş¸ değirmentaşı biçimindeki hareketli kaya kapılarla kapatılabiliyor¸bu şekilde düşman saldırılarından korunuyor. Yeraltı şehrinin şarap yapımında kullanılan odaları da var. Şehir

toplam kırk metre derinlikte sekiz kattan oluşuyor. Şehrin mükemmel bir doğal havalandırma sistemi var. Ortakmutfağı ikinci katta yer alıyor. Bu yer altı şehri¸ derinleştikçe derinleşiyor.

Haber: Osman Aytekin