Çıklakıranardlı, “Zorunluluğu olan işletmelerde 'İş Güvenliği Uzmanı' ve 'İş yeri Hekimi Hizmeti' almayan işyerlerine uygulanacak en düşük ceza her birine ayrı ayrı olmak üzere 19 bin 533 TL olup devam etme durumunda ise her ay aynı miktarda uygulanacaktır. Bu konudan tüm işverenlerimiz özellikle haberdar edilmelidir.” dedi. 

 

İş Güvenliği Uzmanı Murad Çıklakıranardlı, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişikliklerin 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile yeni dönemde yürürlüğe girdiğini açıkladı. Murat Çıklakıranardlı, tüm organize sanayi bölgelerinin, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Sanayi Odası gibi tüm odaların üyelerinin, çalışanı olan bütün iş yerlerini ve işverenlerini ilgilendiren yeni dönemdeki uygulamalarla ilgili bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi. 

 

Çıklakıranardlı, Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan 'Az Tehlikeli', 'Tehlikeli' ve 'Çok Tehlikeli' sınıflarda faaliyet gösteren işyerlerinde 'İş Güvenliği Uzmanı', 'İşyeri Hekimi' ve 'Diğer Sağlık Personeli' çalışma sürelerinde yaklaşık 2,5 kata varan çalışma sürelerinde artışlar yapıldığını söyledi. Çıklakıranardlı, şu bilgileri verdi: “Yeni yayınlanan sürelerin dikkate alınarak iş yerlerimizde hizmet alınmalıdır. Bu sektörde hizmet veren tüm OSGB'lerin tarafından da bu süreler dikkate alınarak hizmet verme zorunluluğu bulunmaktadır. Tüm iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan işyerleri İSG Katip Sistemi'ne girerek kendilerine iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personellerinin atamalarının yapılıp yapılmadığını ve çalışma sürelerini her ay kontrol etmeleri kendi menfaatlerine olup ödedikleri hizmet bedellerinin karşılığını almalıdırlar. 01.01.2016 tarihinden itibaren Çalışma Bakanlığı tarafından iş sağlığı ve güvenliği hizmeti ile ilgili denetimlerde iş yerlerine uygulanacak cezalarda da 2,5 kata varan artışlar yapılmıştır. Zorunluluğu olan işletmelerde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi hizmeti almayan iş yerlerine uygulanacak en düşük ceza her birine ayrı ayrı olmak üzere 19 bin 533 TL olup devam etme durumunda ise her ay aynı miktarda uygulanacaktır. Bu konudan tüm işverenlerimiz özellikle haberdar edilmelidir.”

 

'Az Tehlikeli' sınıfta yer alan ve 10 kişinin altında çalışanı olan iş yerlerinin durumunda kanunda düzenlemeler yapıldığını kaydeden Murad Çıklakıranardlı, şu bilgileri verdi: “Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde yapılma zorunluluğu bulunan risk değerlendirmelerinin geçerlilik süreleri sırasıyla 2, 4 ve 6 yıldır. Bu süresi dolan iş yerlerinde risk değerlendirmesinin muhakkak yeniden yaptırılması gerekmektedir. Kamu kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin verilmesinin zorunluluğunun başlangıç tarihi olarak 01.07.2016 itibarı açıklanmıştır. Kamu kuruluşlarının bu konuda çalışmaya başlamaları gerekmektedir. 07.01.2016 tarihli Bakanlık verilerine göre Kayseri’de 33 adet OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) bulunmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulamalarının artarak yaygınlaştırılması ile bu hizmeti verecek sertifikalı personel ihtiyacının artacağı bir gerçektir. 07.01.2016 tarihli Bakanlık verilerine göre Kayseri’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda sertifikalı hekim, uzman ve D.S. personel sayıları artacaktır.”

Haber360