Nevşehir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır, kazı esnasında oluşacak istenmeyen hataları engellemek için jeofizik etütlerin yapılması gerektiğini söyledi.

 

Nevşehir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır, bir bölgede herhangi bir kazıya başlamadan önce bölgenin jeofizik etütlerden geçirilmesiyle, kazı esnasında oluşacak istenmeyen kazı hatalarının oluşmasının önüne geçilebileceğini ifade etti. Çakır, tomografi yöntemlerinin hızlı ve oldukça ekonomik olarak uygulanabileceğini belirtti. Çakır, şöyle dedi:

 

"Anadolu yarımadası birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve önemli arkeolojik geçmişe sahiptir. Birçok bölgede katmanlar halinde yer altında gömülü arkeolojik kalıntılara rastlamak mümkündür. Yapılaşma gibi çeşitli nedenlerle yer altı ve yer üstü kazıları yapılmaktadır. Bu konularda genellikle ağır iş makineleri kullanılmakta ve arkeolojik kalıntılar konusunda deneyimsiz elemanlar kazıların akıbetini takip etmekle görevlendirilmektedir. Zaman zaman medyadan da takip edildiği üzere kazılar anında arkeolojik yapılara zarar verilmektedir. Günümüz bilimsel ve teknolojik gelişmelerinde yer altını görüntülemek çok daha etkin olarak yapılabilmektedir. Öncelikle jeofizik mühendisliği bilimi bu konularda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Özel olarak bahsedecek olursak, özdirenç ve sismik tomografi yöntemleri yer altının görüntülenmesinde oldukça yetenekli yöntemlerdir. Bir bölgede herhangi bir kazıya başlamadan önce bölgenin jeofizik etütlerden geçirilmesi, kazı esnasında oluşacak istenmeyen kazı hatalarının oluşmasını engelleyecektir. Bu tomografi yöntemleri yüksek çözünürlükle, hızlı ve oldukça ekonomik olarak uygulanabilmektedir."