"Nevşehir de Dönercilik yapanlarını başı dertte..."

Dönercilerin Gıda Denetimlerinin yeterli ölçülerde yapılmadığını bu konuda sık sık ciddi bir denetim yapılmasının gerekliliğini savunan vatandaşlar Nevşehir Gıda Hayvancılık İl Müdürlüğü ,Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir Valiliğine başvuracaklarını sıkı bir denetim yaparak insan sağlığını ilgilendiren bu hayati konuda işi para tüccarlığına çevirenlere gerekli yasal prosüdürleri yapmaları gerektiğini belirttiler...
"Her döndercinin döneri yenmez..."
Bu bir ihbardır...
Sağlıksız şartlarda ve kullandıkları neidüğü belirsiz malzeme ve etlerin mutlaka kontrollerden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar FİB Haber Merkezimize şikayetlerini dile getirerek yetkilileri uyardılar...

Uzmanlar özellikle ucuz fiyatlı dönerin içine hayvanlara yem olarak verilmesi gereken katkı maddeleri konulduğunu ve elde kalan pişmiş dönerin ertesi gün tekrar satışa sunulduğunu söyledi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı, ürünlerinde at, eşek ve domuz eti bulunan markaların arasında tanınmış olanların da bulunması gözleri ağırlıkla et ürünleri satan büfelere çevirdi.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, vatandaşları özellikle döner konusunda uyardı. Vatandaşın “Ucuza yemek yiyeceğim" derken sağlığını riske attığını belirten Yenice, hayvan yemi olarak kullanılması gereken et ve kemik artıklarının dönerin içine katıldığını kaydetti.

'TAKOZ'A GELMEYİN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde etlerin içinden tavuk gagası, inek memesi katkıların çıktığını ancak bunun buzdağının sadece görünen yüzü olduğunu söyleyen Yenice, dönerdeki diğer tehlikenin, “takoz" diye tabir ettikleri eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak yapılması olduğunu söyledi.

Özellikle yaz aylarında takoz dönerlerin katkılı dönerler kadar ölüm saçtığının altını çizen Yenice, “Bazı işletmeler dünden kalan dönerlerini buzdolabına kaldırıp, ertesi gün üzerine yeniden et takarak satıyor.

Piştikten sonra buzdolabına giren et yeniden pişirildiğinde sayısız bakteri oluşur. Bunu defalarca kez yaptığınızda, o eti yiyen insan aslında bomba yiyor" diye konuştu.

Denetimsizlik cesaret verdi

Lokantacılığın ihtisas gerektiren meslek olması gerektiği halde, denetim eksikliği yüzünden ehliyetsiz ellerce yapıldığını ifade eden Yenice, “Eskiden sadece sokak aralarında bulunan ucuz dönerciler, denetimsizlik yüzünden kentin işlek çarşılarına taşındı.

Et ve tavuğun kilosu belliken bu yerler et dönerini ve tavuk dönerini çok akıl almaz şekilde ucuza satıyor. Sağlıklı dönerin bu fiyatlara satılması mümkün değil. Demek ki bu gıdaların içinde sıkıntı var. " dedi.