Nevşehir'de kentsel dönüşüm sırasında tesadüfen keşfedilen  Dünya'nın en büyük yeraltı yerleşiminin içerisinde resimli büyük bir kiliseye ulaşılmasının yankıları sürüyor...

Bulunan kilisenin büyük bölümü orijinal parçalarını koruyor...

Nevşehir Kalesi altında Dünyanın en büyük yeraltı şehrinde yine dünyanın en eski kilisesi olabilecek kalıntılara
rastlandı.  

Tahminen MS 3. yüzyıla ait kilise ilk Hırıstiyanlar’ın yaşamına dair izler taşıyor . 

Kilise, eğer testlerde MS 30 ile 70 yıllarına ait olduğu doğrulanırsa, Hıristiyanların bilinen en eski ibadet yeri olacak.

Yapılacak araştırmalar sonrasında Eğer Dünyanın "ilk" mağara kilisesi olduğu ortaya çıkarsa işte o zaman Nevşehir de Dünya tarihi yeniden yazılacak... İşte o zaman , Dünyanın en büyük yeraltı şehri içerisindeki bu tarihi mekan Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilerek her yıl milyonlarca kişi bu kiliseyi görmek için Nevşehir'e akın edecek...

Yapılan temizlik çalışmaları esnasında tesadüfen ortaya çıkan kilisenin yaklaşık iki bin yıl öncesine ait
olduğu tahmin ediliyor.

Nevşehir kalesi çevresinde bulunan Yeraltı kenti içerisinde bulunan Kilise temizlik çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkartılıyor.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'in az önce paylaştığı bu resimler şimdiden büyük heyecan yarattı.

Araştırmalar neticelendiğinde eğer bu kilisenin tarihi geçmişi çok eskilere dayanırsa Dünya genelinde büyük ses getirmesi bekleniyor...


Oysa burası için neler söylenmişti...

Buranın altında tarih filan yok. Buralar kilerdi diyenlere tokat gibi cevap . Bu akşam paylaştığı resimlerle büyük merak uyandıran Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, kendi twitter hesabından yaptığı açıklamasında: " Evet buranın altında tarih var demiştik. Arkadaşlarımız  resimli büyük bir kiliseye ulaştılar.Temizlik devam ediyor. " şeklinde ifadelere yer vermişti. 


Nevşehir Yeraltı Kenti içerisinde bulunan kilise, temizlik çalışması yalan heyeti heyecanlandırırken, kilisenin Nevşehir tarihininen eski kiliselerinden birisi olduğu tahmin ediliyor.

Henüz tarihi hakkında net bir bilgiye sahip olunmayan kilise hakkında önümüzdeki günlerde yapılacak bilimsel çalışmalarla daha detaylı bilgiye ulaşılacak.
Hele “İkonastasis”teki ikonları gördüğümüzde hayranlığımız bir kat daha artıyor. Ortodoks kiliselerinde ikonalarla süslü kutsal mekana İkonastasis deniyor. Burası bir kilise mi yoksa değerli eserleri sergileyen bir müze mi anlamak zor. Ancak ne olursa olsun, freskler muhteşem. Nevşehir'de yeraltı şehrinden adeta tarih fışkırıyor... Ve bu eşsiz tarih Nevşehir'e , Kapadokya Bölgesine ve Ülkemiz ekonomisine ne gibi katkı sağlayacağını düşünmek bile şimdi'den insanı heyecanlandırıyor.