Nevşehir Şoförler Odası Başkanı Mustafa Düzgün; Basın mensupları halk otobüslerine ücretsiz binmeli 

Nevşehir’de sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile Nevşehir Belediyesi tarafından kendilerine verilen kırmızı renkteki basın mensubu olduklarını gösteren kartları gösterenler şehir merkezindeki ulaşımdan ücretsiz olarak yararlanıyor.

Bu konuda bazı halk otobüsü şoförlerinin olumsuz tutumları ise tepki çekiyor. Nevşehir Şoförler, Otomobilciler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzgün, Sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile kendilerine Nevşehir Belediyesi tarafından kırmızı renkli olarak verilen basın kartı verilen basın mensuplarının halk otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerini söyledi. Düzgün, bu konuda Oda olarak gerekli yerlerle görüşeceklerini, bilgilendireceklerini ve arkadaşların bundan sonra dikkat etmelerini isteyeceklerini söyledi. Başkan Düzgün, şoför esnaflarının ücretsiz kart verilenlerin gerçekten hak eden kimseler arasından titizlikle seçilmesini istediğini de belirterek, çok fazla sayıda ücretsiz kart dağıtılmasından dolayı sıkıntılı olduklarını da ifade etti.

Bilindiği üzere Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti olarak kurulduğumuz ilk günden itibaren gazetecilerin sorunları üzerinde çalışmaya başladık. Bu kapsamda 2 önceliğimiz vardı. Yıllardır Nevşehir’deki basın mensupları şehrin dört bir yanına halkın haber alma hakkını yerine getirmek yani kamu görevi için giderken ücretlerini ceplerinden ödüyorlardı. Bu büyük bir haksızlıktı. Çünkü haber, toplum için yapılıyor, insanların ve toplumların sorunlarını yetkililere ileterek çözüm bulunması sağlanmak isteniyordu. Nitekim, özel halk otobüsçüleri tarafından haksızlık yapıldığını düşündükleri için yaptıkları eylemleri de Nevşehirli gazeteciler haber yapıp gerek yerel gerek ulusal yetkililerin dikkatine sunmuştu. Yani basın mensupları ayrım gözetmeksizin hep doğrunun, iyinin, mağdurun yanında yer aldı. Güzel ilimizin sorunları yanında güzelliklerini de yaptıkları haberlerle sadece ülke içinde değil dünyaya tanıttı.

Ücretsiz ulaşım ve park

Bütün bu çalışmaları sonrasında basın mensupları iki ana sorunlarının çözümünü istedi. Birincisi, özel halk otobüslerinden ülke genelinde basın mensuplarının yararlandığı gibi yararlanmak, bir de araçlarını ücretsiz park etmek. Bu sorunları dile getirdiğimiz kendisi de asıl mesleği basın mensubu olan Belediye Başkanı Hasan Ünver, hemen gerekli yerlere talimatı vererek sorunların çözülmesini sağladı. Park yerlerinde basın mensupları herhangibir sorun yaşamazken, özel halk otobüslerine binmede sıkıntılar yaşadı. Bunu karşılıklı diyalogla çözme yolunu seçti. Ama bütün iyi niyete rağmen bazı otobüs şoförleri hakarete varan sözler kullandı, hatta otobüsten indirmeye kalktı. Yine de çözüm için karşılıklı diyalog içerisinde girildi. Böyle bir sonuç alınmaya çalışıldı.

Mustafa Düzgün: ‘Basın ücretsiz binmeli’

Konuyu ilettiğimiz Nevşehir Şoförler, Otomobilciler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzgün’de, Sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile kendilerine Nevşehir Belediyesi tarafından kırmızı renkli olarak verilen basın kartı verilen basın mensuplarının halk otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerini söyledi.

Başkan Mustafa Düzgün, gazetemiz muhabirinin sorusuna “Normalde kanunda geçerliyse dolmuşçularımızın bunu söylememesi lazımdır. Ücretsiz binmeniz lazım.  Bunu gerekli yerle görüşebiliriz, bilgilendirebiliriz ve arkadaşlar bundan sonra dikkat ederler” diye cevap verdi.

Çok fazla ücretsiz binen var

Şoför esnafının da çok sayıda ücretsiz binen karşısında sorun yaşadığını kaydeden Başkan Mustafa Düzgün “Bakın bir esnaf düşünün. Sabah arabasına biniyor, on kişi arabasına biniyor ve beleş. Şimdi bakkal çalıştırdığınızı düşünün, esnaf olduğunuzu düşünün. İçeriye giriyor müşteri on beş tane müşteri ve beş tanesi beleş. Yüz de 40 rapor alan insana kart veriyorlar. Şimdi bu insan akşama kadar hem direksiyonu sürüyor, hem dakikasını takip ediyor, hem de vatandaşla haşir neşir oluyor. Bu arada da 15 kişi binmiş, 7’si beleş. Ne yapabiliriz yani ben insan olarak şöyle düşünüyorum. O da ekmek derdinde. Şimdi normal sağlam ama elinde kartı var. Gösteriyor, geçiyor” dedi.

Kart verilecek kişiler iyi tespit edilmeli

Ücretsiz binme hakkı tanıyan kartların çok iyi incelemeler sonrasında sadece hak sahibi olanlara verilmesi gerektiğini de vurgulayan Düzgün “Bence buna çok dikkat edilmesi lazım. Gerçekten hakkı olan yani, o insanlar gerçekten mağdursa bizim onlara hiçbir sıkıntımız yok. Kartının da olmaması önemli değil. Ama öyle bir şey ki yüz de 10 ayağından, yüz de 10gözünden, yüz de 10 belinden toplamda almış yüz de 40, gitmiş kart almış. İyi de o insan da oraya para harcamış. Gitmiş tarlasını satmış arabayı almış bir iş yapıyor. İnsanların anlayışlı olması lazım. Bizim insanımızda da yok, şoför arkadaşlarımızda da yok. Aslında birbirlerine yardımcı olsalar, mütevazı olsalar bir sıkıntı olamayacak.  Kart olayının dışında şoförlerimizin halktan çok şükür şikâyeti yok. Çünkü onlar bizim veli nimetimiz. Yani biz onlara nasıl saygısızlık edelim. Tabi ki ufak tefek şeyler oluyor. Ama olmasa daha iyi” diye konuştu.

Belediye Başkanı ve Şoförler Odası Başkanı’na teşekkür

Konuyla ilgili açıklama yapan Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, “Basın mensubu arkadaşlarımız zor şartlar altında çalışıyor. Özellikle gazetecinin, görevi gereği gün içerisinde birden fazla yere gitmesi gerekebiliyor. Gazeteci arkadaşlarımız bu konudaki mağduriyetlerini bize ilettiler. Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu konuyu Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e ilettik. Kendisi de yıllardır basın mensubu olarak çalıştığı için konuyu yakından bilen biri. Hemen gerekli yerlere talimatı vererek basın mensuplarının çok önemli bir sorunu da çözdü.  Konuya gösterdikleri hassasiyet için Başkan Hasan Ünver’e teşekkür ediyorum. Ancak basın şoförlerin kendilerine verilen bilgiye rağmen sıkıntı yapmaya çalıştıklarını üzülerek duyuyoruz. Bu konuyu muhabir arkadaşımız Nevşehir Şoförler, Otomobilciler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzgün’e iletmiş. Kendisi de yakından ilgileneceğini, basın mensuplarının yararlanma hakkı bulunduğunu ifade etmiş. Kendisine de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.