18 Mart Çanakkale Zaferinin Yıldönümü nedeniyle Eğitimci-Yazar Ali Tüzün Avanoslu öğrencilere konferans verdi. Avanos Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen konferansa yoğun bir katılım oldu.

 

 Eğitimci-yazar Ali Tüzün ' Çanakkale'de şehit düşen 670 Avanoslu ve Nevşehirli'den Selam Getirdim' Sözleriyle başladığı konferansında Çanakkale Savaşı'nı bir kez daha yaşattı. Çanakkale Savaşı'nın yeterince anlatılmadığını söyleyen Tüzün "İnsanlarımızda bir tarih şuuru oluşturabilmek amacıyla buraya geldim" dedi. "Çanakkale Savaşı'nı kazanamasaydık bir daha olamazdık" diyen Tüzün ecdadımızın Çanakkale’de gösterdiği kahramanlıkların tarihe altın harflerle geçtiğini belirtti. Çanakkale Zaferi Türk milletinin şuurlanması adına büyük önem arz etmektedir. Çocuk yaştaki askerlerin de savaştığı Çanakkale Zaferi'nde binlerce vatan evladı şehit olmuştur. Çanakkale Savaşı'nda İngilizlerin zehirli gaz kullanmak istediklerini fakat rüzgârın mucizevi olarak yön değiştirmesiyle zehirli gaz kullanmaktan son anda vazgeçtiklerini belirtti. Daha sonra müttefikimiz Almanya, Osmanlı Devleti'ne zehirli gaz göndermeyi teklif etmiş fakat 'bu bize yakışmaz diyerek' bu teklif reddedilmiştir.

 

Eğitimci-Yazar Ali Tüzün Çanakkale Savaşları'nda Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli rolüne de dikkat çekerek, Mustafa Kemal’in bu savaşla askeri dehasının ortaya çıktığını, Osmanlı Devleti tarafından iyice fark edildiğini ve bir lider olarak tarih sahnesindeki yerini aldığını belirtti.

 

Yoğun katılımlarından ve yüksek ilgilerinden dolayı öğrencilere teşekkür etti.

 

Çanakkale’yi ve orada yaşananları hiçbir zaman unutmamamız gerektiğini ve yeni yetişen nesillere Çanakkale Ruhunu anlatmamız gerektiğini özellikle vurguladı.

 

Tüzün konferans sırasında zaman zaman Mehter marşları ve Çanakkale şarkıları söyledi. Tüzün'ün okuduğu Mehmet Akif'in yazdığı "Çanakkale Şehitlerine" şiiri salondan bol bol alkış aldı. Zamanın askerlerinin yetiştirilirken söylenen marşlardan bahseden Tüzün günümüzde askerlerin yetiştirilirken kullanılan şarkılara da eleştirisi vardı. Günümüzde asker yetiştirmede kullanılan şarkıların ve marşların ruhsuz olduğunu dile getiren Tüzün bunlara örnek olsun diyerek "Annem Beni Yetiştirdi" marşını okudu.

 

Ali Tüzün avrupada gezdiği pek çok müzedeki resimlerde Türklerden "Barbar Türkler" olarak bahsedildiğini ve Türkler bizi yaktı denilerek bol bol kül sergilendiğini anlattı.

 

Japonların çocuklarına nasıl milli şuur kazandırdığını da anlatan Tüzün eğitim sistemimizdeki bu konudak eksiklerden bahsetti ve "Tarih şuuru oluşturmada yayayız" dedi.

 

Ali Tüzün Çanakkale Savaşı'nı anlatan filmlerdeki yanlışlardan bahsetti ve özellikle de Çanakkale filminde Seyit Onbaşı'nın olduğu sahnenin hatalı olduğunu anlattı ve senaryo yazarlarının daha dikkatli olmalarını istedi.

 

Eğitimci-yazar Ali Tüzün konferansının son bölümlerinde Çanakkale’de geçen esrarengiz olaylardan bahsetti.

 

Konferansın sonunda Avanos İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Alkan tarafından Eğitimci-yazar Ali Tüzün'e Avanos tabağı hediye edildi.