Eğitimci Yazar Vehbi Vakkasoğlu, kadınların 3 Z olarak belirlediği zarafet, ziyafet ve ziyaretle, erkeklerin ise 3S ile ormüle ettiği sevgi-saygı, sabır ve sadakat ile ailede sevgi iletişimini kurarak huzurlu ve mutlu ailenin oluşturulacağını kaydetti.
Diyanet Sen Nevşehir Şubesi tarafından Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Mutlu Aile için Ailede Sevgi İletişimi" konulu konferansa eğitimci -yazar Vehbi Vakkasoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Memur-Sen İl Temsilcisi Mustafa Özdemir, Diyanet Sen Nevşehir Şube Başkanı Ali Aydemir ile kalabalık bir davetli topluluğunun izlediği konferans öncesinde katılımcılara eğitimci -yazar Vehbi Vakkasoğlu'nun "Mutlu Aile Hayatı" isimli kitabı dağıtıldı.

Programda Vakkasoğlu, Nevşehirlilere "Mutlu Aile için Ailede Sevgi İletişimi" konusunda örneklerle bilgiler verdi, uyarılarda bulundu, "Sevgi olmadan mutlu bir aile olamaz." dedi.

Vakkasoğlu, kadın ve erkeğin ailede sevgi iletişimini artırmanın "3Z" ve "3S" olarak formüle ettiği iki altın kuralının olduğunu da aktardı. Kadın açısından ailede sevgi iletişiminin formülü olan "3 Z"nin zarafet, ziyafet ve ziyaret olduğunu kaydeden Vakkasoğlu, kadınların yaşama biçimindeki incelik olan zarafeti, güler yüzü ve tebessümündeki ziyafeti ile gönül ziyareti dahil her türlü ziyaretiyle, ailede sevgi iletişimini arttırabileceğini açıkladı.

Erkekler açısından ailede sevgi iletişimini artırmanın yöntemlerini de aktaran Vakkasoğlu, bunun da "3 S" kuralı olan sevgi-saygı, sabır ve sadakat olduğunu açıkladı. Vakkasoğlu, ilk kural olan sevgi ve saygının birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade etti, eşlerin sadakat konusunda da çok hassas davranması gerektiğini kaydetti. Uzun yıllar evli kalan çiftlerin gün geçtikçe birbirine benzediklerini de belirten Vakkasoğlu, bu durumun "Sevgi iletişiminin gücü" olduğunu vurguladı. Vakkasoğlu, Avrupalıların "empati" dedikleri kelimenin aslının "hemhal" olduğunu, ailede eşlerin halleriyle hallenmelerini, birbirlerinin halini anlaması gerektiğini de vurguladı.

Ailede kadının önemine özellikle vurgu yapan, çok sayıda örnekler veren Vakkasoğlu,"Sevgi olmadan hiçbir şey olmaz. Ailede en önemli görev hanımlarımıza düşmektedir. Eş sevgisi dediğimiz bu görevde gülenyüz, samimi yaklaşım, sakin tavırlar önemlidir. Aynı tavırları erkeklerden beklemek de gerekir. Ailede huzur olmadan sevgi olmaz. Anne ve babalar çocuklarının yanında olumsuzluklardan bahsetmemelidir. Siz anlatmazsanız dahi çocuk evde yaşadığı olumsuz psikolojiyi beden dili ile anlatır. Eşler arasında sevgi yaşanıyorsa sevgi, nefret yaşanıyorsa çocuğa da nefret yansır. Unutmayın çocuğunuza yansıyan tek şey evinizde eşine nasıl davrandığınız ve onun gördüğüdür" şeklinde konuştu.

Sevgisi az olanların ailesinde ve aile içindeki iletişiminde eksiklikler olacağını belirten Vakkasoğlu, bireylerin eş seçiminde dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Eş adayında öncelikle seven bir yürek ve güvenebilecek bir ahlak olup olmadığına bakılması gerektiğini ifade eden Vakkasoğlu, Allah-u Teala'nın yuva yapma niyetinde olanların birbirine olan sevgilerini ve bağlılıklarını arttıracağını dile getirdi.

Eğitimci -Yazar Vehbi Vakkasoğlu, bazı dış etkenlerin Türk aile yapısında yozlaştırma yapmak için uğraş verdiklerini de söyledi.

Türk ailesinin şu anda dünyada örnek konumunda olduğunu kaydeden Vakkasoğlu "Kim ne yaparsa yapsın bu aile birliğini yıkamaz. Bizim aile yapımızda sevgi ve sevginin meydana getirdiği iletişim olduğu sürece aile yapımız çok sağlamdır. Aile yapımıza çok dikkat edelim. Evlilik ve aile birliğine bir imza, bir cüzdan olarak bakamayız. Çok önemlidir ve aile mevhumu yaşatılmalıdır. Bizi dünyada yıkacak tek konu ailenin yozlaşmasıdır. Aile kavramı yok olduğunda Türk toplumunun yaşaması da zorlaşır. Bunu bilen dış güçler her türlü televizyon, internet gibi kanallarla bunu yapmaya çalışmaktadır. Aman dikkat edelim, aileyi koruyalım. Ailenin korunması ülkemizin birinci önemde olması gereken konusudur" dedi.

Evliliğin maddi manevi önemine de değinen Vakkasoğlu, İslam'ın aileyi kutsal bir kurum haline getirdiğini belirterek, "Çünkü evliliğin temel yasasını ortaya koyan, evlilik diye bu müesseseden bize bahseden Rabbimiz doğrudan doğruya eşler arasındaki sevgiyi de, kendi varlığının önemli bir delili olarak bize söylüyor. Evlilik müessesinin çürümesi durumunda toplumda güven duygusunun ortadan kalkacağının altını çizen, "Evlilik müessesesi çürürse, ya da evlenenler ayrılır boşanma hızı bu oranda devam ederse Allah korusun; bu toplumda sevgi, saygı, merhamet, karşılıklı güven duygusu bütünüyle ortadan kalkar. Şimdi seviyeli birliktelik diyorlar, nikah bağıyla bir araya gelmeyen insanların, kadın erkekle birlikte yaşadığına şahit oluyorsun. Ama böyle bir birliktelikten hayırlı evladı bir kenara koyalım da, evlat yetiştirme duygusu çıkabiliyor mu, görmüyoruz.

Vakkasoğlu, konuşmasının ardından kitaplarını imzaladı.