Adana'nın Kozan ilçesinde, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir kişinin, TEDAŞ'ın haksız şekilde kayıp kaçak bedeli aldığı yönündeki itirazını haklı bularak geri ödemesinin ardından Nevşehir de vatandaşlara önemli bir hatırlatma yapıyoruz.

Bu Kaçak elektrik bedeli Nisan 2011 den beri haksız yere alınıyor. Eğer vatandaş elektrik fatura fotokopilerini ve ekteki emsal kararı ekleyip Nevşehir Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Başvurursa kendilerinden kesilen bu parayı Medaş’tan alabilirler.

FATURALARDA GÖSTERİLMİYOR

 

Zaman'ın haberine göre, uygulamayla aboneler, ödediği ve daha önce faturalarda gördüğü kaçak parasını artık göremiyor. Enerji yönetiminden bir kaynak, tepkiler sebebiyle bedelin faturalarda gösterilmediğini söyledi.

 

Bir abonenin açtığı dava üzerine mahkeme daha önce tahsil edilen kayıp-kaçak bedelinin iadesine karar vermişti.

 

 

Kaçak elektriğin abonelere faturası geçen yıl 3,33 milyar lirayı bulurken, abonelerin bu parayı geri alabilmesi için tek tek dava açmaları gerekiyor.

 

ELEKTRİK ŞİRKETLERİNE TEPKİ

 

Enerji yönetimi, 2011 yılının başından itibaren elektrik faturalarının maliyet bazlı hesaplamalara göre hazırlanmasına karar verdi. Bu çerçevede elektrik dağıtım şirketleri de faturalarda bütün maliyet kalemlerine yer vermeye başladı.

 

Bütün abonelerden kesilen kaçak elektrik bedeli de, faturalarda 'K.K BEDELİ' ibaresiyle gösterilmeye başlandı.

 

Faturada kullanmadığı elektriğin bedelini gören borcuna sadık aboneler, elektrik şirketlerine tepki göstermeye başladı.

 

Bu süreçte "kayıp-kaçak bedelinin faturalardan gizleneceği" iddiaları gündeme gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaştan herhangi bir gider kaleminin gizlenmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

 

KAYIP-KAÇAK BEDELİ YAZIMI ŞİRKETİN KARARI

 

Ancak dağıtım şirketleriyle bir araya gelen enerji yönetimi, faturalarda kayıp-kaçak bedeline yer verilip verilmeyeceğini şirketlerin kararına bıraktı.

 

Şirketlere "kayıp-kaçak bedelinin ayrı yazılmasının tepkilere sebep olduğu" hatırlatması yapıldı. Bunun üzerine şirketler de son aylarda abonelere gönderdiği elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeline yer vermemeye başladı.

 

Şirketler kaçağın parasını faturadaki diğer kalemlere eklemeyi tercih etti. Böylece abonelerin, kullanmadığı "kaçak elektriğin" bedelini faturalarda görme imkânı ortadan kalkmış oldu. Dağıtım şirketleri ise konuyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmadı.

 

Enerji yönetiminden bir kaynak, elektrik faturalarında kayıp-kaçak parasının görülmesi üzerine abonelerden büyük bir tepki alınmaya başlandığını kaydetti.

 

Kaynağa göre, daha önceden de var olan bir uygulamanın ayrıntılı faturayla görülmeye başlanması, abonelerde çalınan elektriğin parasını haksız yere ödediği düşüncesine yol açtı.

 

Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın TBMM'de verdiği "2011'de kayıp-kaçak sebebiyle tüketicilerden fazladan yapılan tahsilat miktarı" konusundaki soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız cevaplandırmıştı.

 

Yıldız, "2011 yılında elektrik tarifelerinin belirlenmesinde 3,33 milyar lira kayıp-kaçak maliyetinin dikkate alınarak birim fiyatın belirlendiği" açıklamasını yapmıştı.

Haber Kaynağı: Zaman

Kayıp Kaçak Bedelini iade almak için örnek dilekçe.

EMO Örnek dilekçe Elektrik Kayıp Kaçak paralarını geri almak için yazacağınız örnek dilekçe yayınladı.

İşte EMO'nun verdiği örnek dilekçe....

 

………………………    İLÇESİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ’NE

………………….  -  …………

ŞİKAYETÇİ         : ………………………………………

KARŞI TARAF     : Medaş Elektrik Dağıtım A.Ş.

(Medaş Adresi)

K O N U                : Elektrik tüketim faturası içerisinde yer alan …………. TL+KDV kayıp kaçak bedelinin iadesi istemidir.

 

OLAYLAR

………………………………………………………………………………………………….. adresinde bulunan taşınmazda ……………………  nolu elektrik abonesiyim.

Söz konusu elektrik aboneliği ile ilgili olarak karşı tarafça aylık periyotlar halinde sayaçlarım okunmakta ve bunun sonucu olarak tarafımca düzenli olarak elektrik *tüketim bedeli ödenmektedir.

Ancak, tarafıma gönderilen ………………………… dönemine ilişkin Elektrik İhbarnamesinde kayıp/kaçak enerji bedeli adı altında …………  TL+KDV bir bedel faturama eklenerek bu bedelin de tarafımca ödenmesi istenmektedir.

Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 13. maddesinde kaçak elektrik bedeli tanımlanmış ve kaçak elektrik kullanımı halinde, kaçak elektrik bedelinin kaçak kullanandan nasıl tahsil edileceği aynı yönetmeliğin 15. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddelere dayanılarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 622 sayılı Kurul Kararı ile de tespit, süre ve fiyat esasları düzenlenmiştir. 622 sayılı Kurul Kararına göre kaçak elektrik kullanıcısı elektrik bedelini 1,5 misli ile ödemek durumundadır.

Diğer taraftan kaçak elektrik kullanımı Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre “Nitelikli Hırsızlık” olarak kabul edilmekte ve kaçak elektrik kullanıcısı 2-5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu anlamda kaçak elektrik kullanımı bir suçtur.

Belirtilen mevzuat içerisinde kanunen bir suç olan eylemin bedelinin hiçbir şekilde bu eyleme katılmamış olan benden tahsil edilmesi, öncelikle cezaların şahsiliği ilkesine, ve bu bağlamda eşitlik ilkesine aykırıdır. Gerek karşı taraf, gerekse devlet kamu organı olarak kanunen suç olarak tanımlanan bir eylemin faillerini yakalamak ve suç sonucu zarar görenin zararının gidermesini sağlamakla ve suç işlemesini engellemek ile görevlidir. Devletin asli görevini yerine getirebilmesi için ayrıca tarafımdan bir katkı payı istenmesi mümkün değildir.

Hal böyle iken karşı tarafın hiçbir yasal dayanağı olmayan bu bedeli tarafımdan istemesi yasal değildir. Ancak elektrik faturasını ödememem halinde elektriğimin kesileceği gerçeği nedeni ile iş bu bedel tarafımdan karşı tarafa ekte sunulan makbuzla elektrik faturası bedeli olarak ödenmiştir. Yasal dayanağı olmaksızın tarafımca ödenen bedelin karşı tarafça iadesi gerekmektedir.

 

HUKUKİ SEBEPLER     :Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, HMK, ilgili mevzuat hükümleri

 

DELİLLER                   : Ödenmiş olan elektrik faturası, son makbuzda borcu yok ibaresi yer alıyorsa faturanın ödeme delili olarak ibrazı, ödeme makbuzu,vs deliller

 

SONUÇ VE İSTEM                : Yukarıda sunulan nedenlerle,yersiz olarak tarafımdan tahsil edilen kaçak/kayıp elektrik bedelinin, ödeme tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte karşı taraftan tahsili ile giderlerin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla.

 

 

Ad, Soyad:   …………………………………………..

 

Adres: …………………………………………………………………………………………..

 

Ekler :

…………………  Dönemine ilişkin Elektrik İhbarnamesi

…………………… tarihli fatura ödeme belgesi