Arnavutluk Ombudsmanlığı ev sahipliğinde ve Akdeniz Ombudsmanlar Birliği (AOM), İbero-American Ombudsman Federasyonu (FIO), Fransızca Konuşan Ombudsmanlar ve Arabulucular Birliği (AOMF) ile Uluslararası Ombudsmanlık Enstitüsü (IOI) işbirliğinde Tiran’da düzenlenen “Ombudsmanlık Kurumlarının Karışık Göç Akımları ile İlgili Karşılaştıkları Güçlükler” konulu uluslararası konferansa Kamu Denetçiliği Kurumu adına İnsan Haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış katıldı.
 
Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış konferansta yaptığı sunumda, Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkemize gelen ve “geçici koruma” statüsünde bulunan toplam sığınmacı sayısı, ülkemizdeki sığınmacılara yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ve hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Kamu Denetçisi Elkatmış Dünya ülkelerinin bu konuda samimiyet testinden geçtiklerini, ancak sınıfta kaldıklarını belirterek göç akımlarına kaynaklık eden Suriye gibi ülkelerde sorunlar çözülmediği sürece göç akımlarının ve bu akımların getireceği sorunların bitmeyeceğini, Türkiye olarak göçmenlere her zaman olduğu gibi kucak açmaya devam edeceklerini vurguladı.
 
Konferans sürecinde Kamu Denetçisi Elkatmış, Arnavutluk Ombudsmanı Igli Totozanı, IOI başkanı John Walters, UNDP İstanbul bölge uzmanı İsabella Tschan, Makedonya Ombudsmanı Idzet Memeti ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Elkatmış, ​Ayrıca Arnavutluk televizyon kanalına (Top Chanel) göçmen krizi ile ilgili olarak röportaj verdi ve Arnavutluk Meclis Başkanının katılımcılar onuruna verdiği resepsiyona katıldı.