Emekliler ve dar gelirliler için 2015 TOKİ konut başvuruları 26 Ekim'de başlamıştı. Peki, 2015 TOKİ konut başvuruları ne zaman bitiyor? Emekliler TOKİ'ye nasıl başvuracak? TOKİ konut başvuru işlemleri hakkında bütün detaylar www.fibhaber.com haberimizde...

TOKİ Emeklilere, 75 metrekarelik 2+1 evleri, 250 lira taksitle ve 240 ay vadeyle alma imkanı sunuyor.

Nevşehir'de Emekliler, Dar gelirliler, dul ve yetimlerin ev sahibi olabilmeleri için önce oluşturacakları talep örgütlenmesi modeliyle Valilik yada Belediyeye talep başvurularını bildirecekler. Daha sonra yeterli taleplerin ulaşması durumunda arazi tahsis ile Mahalle modelinde konutlar yapılarak kurayla sahiplerine teslim edilebilecek.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta emeklilere ve dar gelirlilere verdiği ucuz konut müjdesi, büyük sevinç yarattı. Kirada oturan emeklileri heyecan sardı.

TOPLU BAŞVURUYA PROJE

Emekliler, TOKİ'den 240 ay vadeyle ve 250 lira taksitle ev sahibi olabilecek. Evi olmayan emeklilere, uygun fiyatlarla 2+1 daire alma imkanı sunulacak. Takvimde yer alan habere göre, mimari açıdan en uygun şekilde tasarlanan bu dairelerin büyüklüğü de 75 metrekare olacak.

Emekliler, kira yerine taksit ödeyerek ev sahibi olma hayalini gerçekleştirecek. Ayrıca emekliler bir araya gelerek müracaat ettiği taktirde, TOKİ onlar için yaşadıkları illerde özel projeler hayata geçirecek.

TOKİ DEVREDE
Konut müjdesiyle ilgili dün TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'dan açıklama geldi. Turan, "Başta dar gelirli ve emekliler olmak üzere Sayın Başbakanımızın açıkladığı 250 lira taksitle inşallah 2+1 dairelerle vatandaşları ev sahibi yapmaya gayret edeceğiz. Hiç konut sahibi olmamış vatandaşları hedefliyoruz. Vatandaşları 250, 300, 400 ve 500 lira taksitle kira öder gibi ev sahibi yapmak için uğraşıyoruz" dedi.

Gelecek 9 yıl içerisinde 500 bine yakın konut yapmayı planladıklarını belirten Turan, "2023 yılı için 1 milyon konut hedefimiz vardı. 670 bin konut seviyesindeyiz. 500 bin tane daha yapacağız" dedi.

TOKİ Başkanı Bülent Turan, TOKİ'nin, 250 lira taksitle satışa sunduğu konutlara emeklilerin yoğun ilgi gösterdiğini açıkladı. Peki, 2015 TOKİ konut başvuruları ne zaman bitiyor? Emekliler TOKİ'ye nasıl başvuracak? TOKİ konut başvuru işlemleri hakkında bütün detaylar haberimizden öğrenebilirsiniz.

TOKİ konutlarına yoğun ilgi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Evi olmayan emeklilerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz. Türkiye genelinde, başta konut sahibi olamamış büyüklerimizi ev sahibi yapmak için yoğun bir uğraş içindeyiz" dedi.

Ankara ve Malatya'da kura ile satışa çıkarılan konutlara başvuruların, ilk günlerde konut sayısını aştığını belirten Turan, "Evi olmayan emeklilerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz. Türkiye genelinde, başta konut sahibi olamamış büyüklerimizi ev sahibi yapmak için yoğun bir uğraş içindeyiz" ifadesini kullandı. Satışa sunulan projelerde emeklilere yüzde 25 kontenjan ayrıldığını aktaran Turan, ayrıca talep örgütlenmesi modeli ile valilikler ve belediyeler üzerinden emeklilerin konut sahibi yapıldığını belirtti.

Emeklilere yönelik konut projesinin yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini ve ülkenin birçok yerinde bu çerçevede konut inşa edildiğini anlatan Turan, şunları kaydetti:

"Sosyal devletin en önemli görevlerinden biri, vatandaşların barınma hakkının sağlanmasıdır. Ülkemize yıllarca hizmet ederek emekli olmuş ve hala ev sahibi olamamış vatandaşlarımızı sosyal devlet gereği ev sahibi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bugün o aşamaya geldik. Şu anda bir seferberlik gibi çalışıyoruz. Türkiye genelinde büyüklerimizi ev sahibi yapmak için yoğun bir uğraş içindeyiz. Evi olmayan emeklilerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz."

TOKİ konut başvuruları şartları neler?

Alt gelir grubu çerçevesinde konut almak isteyenlerde, "TOKİ'den konut satın almamış olması, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir gayrimenkulün bulunmaması, il sınırları içinde bir yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması, başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması, hane halkı gelirinin en fazla net 3 bin 200 lira olması, bir hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabilmesi" şartları aranıyor.  

Sosyal konutları satın almak isteyenlerde ise "TOKİ'den konut satın almamış ve kredi kullanmamış olmaları, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir gayrimenkulünün bulunmaması, hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabilmesi ve başvuru sahiplerinin 18 yaşını doldurmuş olması" şartları aranıyor.

TOKİ'nin satışa sunduğu konut projeleri ile ilgili ayrıntılar, www.toki.gov.tr internet adresinde yer alıyor.

TOKİ 2016'da nerede konut yapacak? 2016'da TOKİ hangi illerde kaç konut yapacak?

TOKİ, proje kapsamında 2016 yılında "mahalle" konseptine uygun yeni konutlar yapacak. Peki, TOKİ 2016'da nerede konut yapacak?...

TOKİ konut başvuruları ne zaman bitiyor? 

-Malatya'da 250 liradan başlayan taksitlerle 305'i alt gelir grubu, 778'i sosyal konut olmak üzere toplam bin 83 konut, TOKİ tarafından kura ile satışa çıkarıldı. 26 Ekim'de alınmaya başlanan başvurular için son gün, 13 Kasım 2015 olarak belirlendi. 

-Ankara'nın Mamak ilçesi Gülseren Mahallesinde 341 liradan başlayan taksitlerle konut satışı devam ediyor. 583'ü alt gelir grubu, 369'u sosyal konut olmak üzere toplam 952 konut için başvurular 22 Ekim-20 Kasım 2015 tarihleri arasında kabul ediliyor. 
Konut sahibi olmayan emeklilerimizin TOKİ’ye başvurularında sadece; “Emekli kimlik kartı, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan maaş dökümü, emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi” belgelerinden herhangi biri yeterli olacak. Müracaatlarda emekli derneğine üyelik şartı bulunmuyor.

Talep örgütlenmesi kapsamında ise emekli dernekleri konut inşa edilecek arsayı teminlerinin ardından, Valilikler ya da Belediyeler üzerinden TOKİ’ye başvuruda bulunabilecekler.

ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

T.C. vatandaşı olması,

Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç),
Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır.),
Bir hanehalkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekmektedir.

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

1. Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin”,
2. Kategori olan “En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”,
3. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının”

başvuruları ayrı olarak 3 kategoride kabul edilecektir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1. Hane halkı gelirinin en fazla net 3.200 TL olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,

Başvuru sahibi evli ise kendisi, eşi, velayeti altındaki çocuklarından çalışan varsa kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler (tabi olarak çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına dair alınan belgeler ile maaş bordroları, maaş belgeleri, vb.)

Başvuru sahibi, eşi veya velayeti altındaki çocuklarından herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri,

2. Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Bunların Dul ve Yetimlerinin, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden alacakları “Belgeyi” ,

3. Engelli vatandaşlarımızın, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden en az % 40 engelli olduğuna dair alınmış sağlık heyet raporu.

KURA ÇEKİLİŞİ

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecektir.
Engelli vatandaşlarımıza konut sayısının %5’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacaktır.
Diğer başvuru sahipleri, İdaremiz genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirlenecektir.

Kura çekim işlemleri aşağıda belirlenen kategori önceliğine göre gerçekleştirilecektir.

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konut alma hakkı ve konut belirleme kurası,
Engelli vatandaşlarımızın konut alma hakkı ve konut belirleme kurası,
Diğer başvuru sahiplerinin konut alma hakkı ve konut belirleme kurası.

SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER

1. İl/İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden onaylı vukuatlı nüfus kayıt örneği ve adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan ……. il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar için 3 (üç ) yıl),

2. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç olmak üzere diğer 2 kategoriden hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar, İl/İlçe Tapu Sicil Müdürlüğü’nden başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı herhangi bir bağımsız gayrimenkulün bulunmadığına dair belge

Vatandaşlarımızın, ilan edilen tarihlerde bu belgeleri ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlaması gerekmekte olup, kanıtlayamayan vatandaşlarımızın hakları iptal edilmektedir. İdare, gerekli gördüğü hallerde ek belge(ler) isteyebilmektedir.

1. KATEGORİDE EVRAK İBRAZ EDEREK HAK SAHİBİ OLANLARDAN TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİ, HARP VE VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİNDEN YARARLANMAK İSTENMESİ DURUMUNDA SÖZLEŞME İMZALAMA İŞLEMLERİ

Aracı, Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. olması halinde;
a) İlan edilen tarihler arasında kura ile belirlenen konuta ilişkin “Konut Tahsis Belgesi”ni ilgili Banka Şubesinden temin edebilecektir. Hak sahibine ilişkin bilgiler ile “Konut Tahsis Belgesi”, ilgili Temerküz Banka şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılacaktır.

b) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü hak sahibine ilişkin kredi talebini Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na iletecek ve açılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilecektir. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılır ve bu miktar kredi tutarını geçemez.

Aracı Bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. dışında başka bir banka olması halinde;
a) İlan edilen tarihler arasında ilgili Banka şubesinden alacakları “Konut Tahsis Belgesi” ile birlikte T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesine başvuracaktır. Başvurular T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şubesi tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Bireysel Krediler Daire Başkanlığı’na iletilecektir.

b) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından İdaremizden talep edilen kredi tutarları konut satışına aracılık eden Banka şubesinde hak sahipleri adına açılan hesaba aktarılacaktır. Aktarılacak olan kredi tutarı konut bedelinden mahsup edilir. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Ancak, seçilen konutun bedelinin kredi tutarından düşük olması durumunda; satış bedeli dışında kalan masraflar ve vergiler dikkate alınarak kredi ödemesi yapılır ve bu miktar kredi tutarını geçemez.

EVRAK İBRAZ EDEREK HAK SAHİBİ OLAN VE TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİNE, HARP VE VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİNİ KULLANMAKSIZIN 1. KATEGORİDE SÖZLEŞME İMZALANMAK İSTENMESİ DURUMUNDA SÖZLEŞME İMZALAMA İŞLEMLERİ

Hak sahipleri, İdaremizce ilan edilecek tarihler arasında, kura ile belirlenen konuta ilişkin peşinat bedelini yatırarak sözleşme imzalayabileceklerdir.

Söz konusu kişilere bu satış kampanyasından bir defaya mahsus olmak üzere konut satışı yapılacaktır.

Konutlar, %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır.

OTURMA KOŞULU ve DEVİR İŞLEMLERİ

Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar, konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir.

Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecektir.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir.