"DOĞALGAZ FİYATI 2008 KASIM AYINDAN DAHA DÜŞÜK"
Yıldız, daha sonra, Kapadokyagaz Doğalgaz Dağıtım Şirketini ziyaret etti. Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 2008'in kasım ayından itibaren referandum ve genel seçim geçirmesine rağmen doğalgaz fiyatlarının artmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Şu anda BOTAŞ'ın sattığı doğalgaz fiyatı, 2008 kasım ayından daha düşük. 'Bu nominal mi, reel mi, dövizle mi alınıyor?' diye soruyorlar. Hayır, Türk Lirası ile. O zaman bin liraya satıyorsak şu anda 900 küsür liraya satıyoruz. 2008'in kasım ayından bu tarafa petrol, doğalgaz fiyatları, döviz, artmış olmasına rağmen fiyatlarımız artmadı. Biz, 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz. O yüzden bunu vatandaşlarımızın da değerlendirmesi gerekiyor."

DOĞALGAZ FİYATI 2008 KASIM AYINDAN DAHA DÜŞÜK

 

Enerji bakanı Yıldız, Nevşehir ziyaretleri kapsamında Kapadokyagaz Doğalgaz Dağıtım Şirketini ziyaret etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz, 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz" dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Nevşehir programı kapsamında Kapadokyagaz Doğalgaz firmasını ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin güneş enerjisine, yerli enerjiye, yenilenebilir enerjiye çok fazla yatırım yapması gerektiğini, bunun bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Nevşehir’de güneş enerjisi panelleriyle elektrik ihtiyacını karşılayan bir fabrika olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu konunun her yönüyle vurgulanması gerektiğini ifade etti. Özellikle yenilenebilir enerjiyle alakalı konuların, Türkiye'nin yerli kaynaklarla buluşması adına ön plana çıkarılmasını tavsiye eden Yıldız, basın mensuplarından da bu konuları vurgulamasını istedi. Kırşehir'in Mucur ilçesinde doğalgaz kompresör merkezi açılışına katılacağını ifade eden Yıldız, bunun, Türkiye'nin batıdaki ihtiyacını karşılamak üzere doğudan gelen bütün doğalgazın batıya aktarılabilmesi için Mucur’da önemli bir yatırım olacağını kaydetti. Türkiye'nin doğusuyla batısı arasındaki mesafenin bin 800 kilometre olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Enlem açısından baktığımızda Avrupa'nın ikinci uzun ülkesi. Zaman farkı da yaklaşık 76 dakika. Böyle bir mesafede doğalgazın gidebilmesi için basıncı yükseltmek gerekiyor. Azerbaycan'dan, İran'dan gelen gazı kendi haline bıraksanız Eskişehir’e, İstanbul’a gitmiyor. Kademeli olarak onların basıncının yükseltilerek daha ileriye aktarılması gerekiyor. Bu konuda Mucur’un büyük katkısı olacak. Erzincan’da, Hanak'ta, Ardahan'da var. Bunların her biri, doğudaki kaynakların batıya aktarılmasını sağlayacak" diye konuştu. Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 2008'in kasım ayından itibaren referandum ve genel seçim geçirmesine rağmen doğalgaz fiyatlarının artmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Şu anda BOTAŞ'ın sattığı doğalgaz fiyatı, 2008 Kasım ayından daha düşük. 'Bu nominal mi, reel mi, dövizle mi alınıyor?' diye soruyorlar. Hayır, Türk Lirası ile. O zaman bin liraya satıyorsak şu anda 900 küsur liraya satıyoruz. 2008'in kasım ayından bu tarafa petrol, doğalgaz fiyatları, döviz, artmış olmasına rağmen fiyatlarımız artmadı. Biz, 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz. O yüzden bunu vatandaşlarımızın da değerlendirmesi gerekiyor." Haber: Esma ÖNCÜL