NEVŞEHİR(MHA) NEVKAD’ın öncülüğünde Ülkemizde yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan Çocuk Gelinler konusu bir kez daha masaya yatırılacak.

NEVKAD Başkanı Makbule Atlı, İçişleri Bakanlığından aldıkları hibe projesi ile ilgili proje süresinin 9 ay olacağını söyledi.

Projeyi Nevşehir Kadın Derneğinin yürüteceği belirten Atlı, “Projede ortaklığı bulunan Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği ve destekçisi Nevşehir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezidir. Çocuk Gelinler sorunu başka toplumsal problemlere neden olmakta, eken yaşta evlendirilen kız çocukları ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşmakta; evde şiddete ve yoksulluğa açık hale getirilmektedirler. Genç ve eğitimsiz annelerin çocuk yetiştirmek konusunda yetersiz olması sık hamileliklere neden olmakta; kız çocuklarının fiziksel gelişimleri tamamlanmadan evlenmeleri toplumsal bir yara olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorununun çözümü ve engellemesi amaçlanmaktadır. Küçük yaşta evlendirilen ve sosyal çevrelerinden uzaklaştırılan kız çocukları için farkındalığı oluşturup, toplumu bu konuda bilgilendirerek kızlarımızın hem aileleri hem akranları arasında bir köprü oluşturup yapılacak olan atölyeler sonucunda gelecekte daha sağlıklı toplumlar oluşturmaktır. Ayrıca bilgisizliğin doğurduğu yanlış sağlık bilgisi sonucu sık hamileliklere neden olmakta; genç ve eğitimsiz annelerin çocuk yetiştirmek konusunda yetersiz olması gelecekte sağlıksız toplumların oluşturmasını sağlamaktadır. Bu sebepten ötürü erken evliliklerin neden ve çözümleri aranacaktır. Mahallelerden, imam, muhtar, okul müdürü ve kadınla yapılacak olan atölye çalışmaları sonunda çalıştaylar yapılarak sonuçları Nevşehir Üniversite Kadın ve Çocuk Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından değerlendirilerek Kamu kurum ve kuruşları, kamuoyunu ve basınla paylaşılacaktır. Nevşehir Kadın STK'lar ve NÜKÇAM koordinatörlüğünde Erken Evlilik Araştırma Birimi kurulacaktır” diye konuştu.