Eski Avanos Evlerine En Güzel Örnek

NEVŞEHİR(MHA) Avanos ilçe merkezinde bulunan Tarihi Nuri Bey Konağı, ilçenin eski evlerinin ihtişamını en güzel şekilde yaşatıyor.

Dönemin saygın kişiliklerinden biri olan Dr. Hacı Nuri Bey tarafından 1902 yılında yaptırılmış. Bina uzun yıllar Tekel binası olarak kullanılmış, 1980′li yıllarda dönemin Turizm Bakanı’nın talimatıyla satın alınmış ve Avanos Belediyesi’ne tahsis edilmiş. Son dönemde restore edilip turizm amaçlı kullanılmaya başlanan binada eski Avanos giyim eşyaları, el sanatları ürünleri, çanak, çömlek, el dokuma halı vb. sergileri düzenlenmişti. 
Bina, bölgeden çıkartılan taşlardan yapılmış bir taş yapı. Bir avlu içinde yer alır ve üç katlı. Dış cephede ahşap aksamlı balkonlar bulunuyor. Orta kat balkonunun sol üst köşesinde yapım yılının ve “Maşallah” yazısının bulunduğu bir kitabe vardır. Konak; Avanos’un merkezinde, Orta Mahalle’de, taş köprünün eski Avanos tarafında, Kızılırmak’a oldukça yakın bir yerde.
Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi olarak adlandırılan Avanos ilçesini görmeye gelen turistlerin uğrak yeri olan bina, eski Avanos evlerine en güzel örneklerden biri. Son yıllarda bölgede çekilen televizyon dizilerinde görüntüsü ve yapısı nedeniyle set olarak kullanılmış.