Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı İsmail Ördü, esnafların en büyük sıkıntısının iş değil tahsilat olduğunu, piyasada nakit para sıkıntısının çekildiğini söyledi.

NESOB Başkanı İsmail Ördü, Ahilik Haftası dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya, Derinkuyu Esnaf Odası ve Şoförler Odası Başkanı Mustafa Sarı ile çok sayıda gazeteci katıldı. Ahilik Haftası kutlamaları hakkında bilgi veren Ördü, önümüzdeki yıl etkinliklerin daha farklı ve fazla olacağını söyledi. Küçük esnafın iş sorunu olmadığını kaydeden Ördü, küçük esnafın veresiye çalıştığı için sorunlar yaşadığını söyledi. Esnafların genelde sıcak para sıkıntısının olduğunu kaydeden Ördü, “Bu da küçük bir şehir olmamızdan kaynaklanıyor. Halk arasında veresiye denilen açık hesap çalışma şekli Nevşehir’de biraz yaygın. Veresiyeyle çalışma şekli bizim esnafımız arasında da yaygın. Bizim en büyük sıkıntımız iş değil tahsilat. Piyasada herkesin en büyük sıkıntısı nakit para” diye konuştu.

Küçük esnafı yerli turistin ayakta tutacağına inandığını kaydeden Ördü, “Turizm bölgesiyiz ama Nevşehir merkezdeki esnafın turizmle hiç alakası yok. Bizim esnafımızı ayakta tutacak olan yerli turist. Yabancı turistin bizim esnaf ve sanatkarımıza çok faydası olacağına inanmıyorum. Yabancı turist elbette gelsin biz gelmesin demiyoruz ama yerli turisti çekecek çeşitli çalışmalar yapılması lazım. Safranbolu’da sadece ev var ama bugün gitseniz giremezsiniz. Türkiye’nin her tarafından turlar düzenleniyor. Ama biz Kapadokya’da aynı şeyi yapamıyoruz. O yüzden bizim küçük esnaf ve sanatkarımızı canlandıracak, ayakta tutacak Türkiye’nin her tarafından turisti çekebilecek çalışmalar yapılmalı. Biz bunun için her türlü çalışmayı yapıyoruz ama tanıtım eksiğimiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ördü, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için esnaf ve sanatkarlara kredi verileceği açıklamasından sonra Nevşehir’de bugüne kadar hiçbir esnafın kredi çekmediğini söyledi. Ördü, “Yeni yapılacak alış veriş merkezlerinde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için yer ayrılmak zorundadır. Ayrıca yüzde 5 oranında yöresel esnaf ve sanatkara indirimli kiraya verilecek. Bu yasayla güvence altına alındı. Bu esnaf ve sanatkara bakış açışından önemli ama çare değildir. Bugüne kadar kredi çeken esnaf olmadı” dedi.

“KÜÇÜK ESNAFI EKMEK VE SİGARA AYAKTA TUTAR”

Alışveriş merkezlerinin kapanmasını veya yenilerinin açılmasını önlemenin çok mantıklı olmadığını anlatan Ördü “Alışveriş merkezleri dünyanın bir gerçeğidir. Bunu kabul etmek lazım. Küçük esnafın alışveriş merkezleriyle mücadele etmesi için çeşitli tedbirler alınabilir. Bizim önerilerimiz var bu konuda ama kabul görmüyor. Sigara ve ekmek büyük alış veriş merkezlerinde satılmasın. Bunların çok büyük bir kar marjı yok. Alış veriş merkezlerindeki zincir mağazaların bunlara ihtiyacı da yok. Ama bizim küçük esnafımızı sürükleyen ürünler bunlar. Büyük alış veriş merkezlerinde sadece sigara satışı yasaklansa ben küçük esnafa bir hareketlilik geleceğine inanıyorum” diye konuştu.
Cihan