Son 1 yıl içerisinde sigorta şirketleri tarafından zorunlu trafik poliçelerine yüzde 100 ila yüzde 500 oranında zam yapıldı. Zorunlu trafik sigortasına yapılan fahiş zamlara araç sahipleri tepkili.

Zorunlu trafik sigortasına fahiş oranda zam yapıldı. Trafik sigortasına şirketler tarafından yüzde 100 ila yüzde 500 oranında zam yapıldı. Sıfır ve ikinci el araçların zorunlu sigorta bedeli zamla birlikte kasko primine yaklaştı. Geçen yıl aracının sigortasını 175 liraya yapan bir araç sahibi, bu yıl poliçesini 380 liraya yaptırdı. Bir vatandaş da daha önce kaza yapmış aracının trafik sigortasını en ucuz 825 liraya kestirebildi. Sıfır araçların sigorta bedeli ise 600 lirayı geçiyor. Sigorta şirketlerinin yüksek oranda yaptığı zamlara sürücüler tepki gösteriyor. Bazı illerde ticari taksi sahipleri şirketlere karşı eylem yaparken, çok sayıda sürücü de tepkisini sosyal medya aracılığıyla gösteriyor. Zamlar nedeniyle sigortacılara da tepki gösteren araç sahipleri, hükümetten düzenleme istiyor. Konuyla ilgili bilgi veren ve sigorta bedellerine ciddi oranda zam yapıldığını ifade eden sigortacı İbrahim Can, "Son 1 yılda poliçelerde yüzde 100 ila yüzde 500 arasında artış görüldü. Bazı araçların sigortasında yüzde 100, bazı araçlarda ise yüzde 400-500 zam görülüyor. 'İyi sürücü'nün, yani daha önce kaza yapmamış sürücünün poliçe bedeli düşük çıkıyor. Artışın birçok nedeni var. Haziran ayında uygulamaya giren yeni trafik sigortası şartları, döviz kurunda ve yedek parça maliyetindeki artış, değer kaybına bağlı olarak tazminat taleplerinin artması zamda etkili. Sigorta şirketleri sürekli zarar ettiklerini açıklıyor" açıklamasında bulundu.

ZAMDAN ŞAHİNCİLER ÇOK ETKİLENDİ

Can, sigorta bedelindeki artıştan en çok etkilenen kesimleri ise şöyle açıkladı: "İlk kez araç alıp kayıt yaptıranlar, hasarlı araç sahibi müşteriler, yaş itibariyle özelikle 25 yaş altı olmak üzere 30 yaşa kadar olan araç sahipleri çok etkilendi. Araç yaşının ilerlemiş olması da etkili. 20 ve üzeri yaşa sahip olunan araçların poliçe bedeli yüksek çıkıyor. Aynı yerleşim yerinde en fazla kazaya karışan araç marka veya tipi de önemli. Örneğin Konya'da Şahin marka araçlar kazaya çok karışıyor. Bu nedenle Şahin'lerin sigortası biraz yüksek çıkıyor. Ayrıca Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun Hazine Müsteşarlığı'na yaptığı başvuru sonucunda artık tavan fiyat uygulamasına geçildi. Buna göre, sigorta şirketleri 28 Ekim tarihinden itibaren kamyonlarda 6 bin lira, kamyonetlerde 2 bin lira, minibüslerde 3 bin 300 lira, otobüslerde (18-30 koltuk) 5 bin 700, otobüslerde (31 koltuk ve üzeri) 17 bin 700 ve taksilerde 5 bin 400 lira üzerinde poliçe kesemeyecek."

VATANDAŞ SİGORTACIYA TEPKİ GÖSTERİYOR

Sigortacı Sinan Dişli de, şirketlerin bir anda yapmış olduğu zammın yanlış olduğunu belirterek, vatandaşın zamlara tepki gösterdiğini belirtti. Dişli, şunları söyledi: "Poliçelere yüzde 100'ü geçen oranlarda yapılan zam yanlış. Bir anda yapılan zam vatandaşın gözüne battı ve tepkisine yol açtı. Geçmiş yıllardan bugüne kadar ufak ufak sigorta artışları olsaydı bu kadar tepkiye yol açmazdı. İlerleyen aylarda daha da artış olacak. Zorunlu trafik sigortasındaki artış nedeniyle vatandaş bize tepki gösteriyor. Kaza yapan bu artışı normal buluyor. Kaza yapmayan bir sürücü ise bu artışn çok fazla görüyor. Geçtiğimiz yıl 180 TL olan 7. basamak bir aracın sigortası şu anda 290 lira. 290 ile 330 TL arasında trafik sigortası olan bir sıfır aracın zorunlu trafik sigortası 600 TL civarında. Şu anda fiyatlarda en az yüzde 100'lük bir fiyat artışı var. Gençlere çıkartılan trafik sigortası fazla. Çünkü gençlerin kaza yapma olanağı fazla. 30 yaş ile 55 yaş arası sürücülerin trafik sigortası ise deneyimli ve sağlıklı oldukları için biraz daha ucuz oluyor."

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

9436.jpg