Telefon ya da sosyal medya üzerinden binlerce kişiyi tuzağa düşüren dolandırıcılar yöntemleri deşifre oldukça yeni yöntemler buluyor.

Bunun son örneği ise Facebook hesaplarını ele geçirdikleri kişilerin arkadaşlarına mesaj atarak hediye kazandırmak vaadiyle dolandırmaları.
Facebook kullanıcılarının hesabını ele geçiren dolandırıcılar arkadaş listesindekiler ile normal konuşmaya başlıyor ve telefon numarasını alıyor. Verdiğiniz numaraya herhangi indirimli bir ürün veya hizmetin karşılığında gelen mesajı ‘evet’ veya ‘onay’ yazarak cevaplayınız’ diye bir mesaj geliyor. Mesajı ‘evet’ yazıp cevaplayarak 7979 numaralı servise gönderdiğiniz zaman dolandırıcı amacına ulaşmış oluyor ve para telefon faturanıza yansıyor.

Bu sırada dolandırıcılar mesajın ulaşıp ulaşmadığını takip etmek için Facebook’tan hala sizinle irtibat halinde oluyor. Dolandırıldığınızı anladığınızda ise onayladığınız ücret için artık yapabileceğiniz bir şey kalmıyor. Ancak yeniden böyle bir tuzağa düşmemek için yada faturanıza tekrar bir ücret yansıması için GSM operatörünüzle görüşüp hattınızı mobil ödemelere kapattırabilirsiniz.