Aksarayın Eskil  İlçesine bağlı Yüksekcik yaylasında yaşayan emekli Ali Rıza Köse (69), 20 yıl önce Konya ile Aksaray'ın çeşitli yerlerinden aldığı ve dedesinden kalan antika eşyaları evinin çatısında biriktirmeye başladı. Gittiği farklı illerde antika eşyaların, müzelerde sergilendiğini gören Köse, bu antikaları sergileyecek bir müze kurmak istedi. Yer bulma sıkıntısı yaşayan Köse, daha önceden arabası için yaptığı garajı müzeye çevirmeye karar verdi. Köse'nin 1,5 yıl önce garajında yaptığı düzenleme sonrası sergilediği antika eşyalara, ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Müzede, Roma dönemine ait çanlar, tarihi silahlar, değirmen taşı, gaz lambası, eski paraların da olduğu çok sayıda antika eşya sergileniyor. Köse, 20 yıl önce biriktirmeye başladığı antikalardan oluşturduğu müzeyi, çocukları ve torunlarına bırakmayı düşünüyor.

Ali Rıza Köse, yaptığı açıklamada, çocukluğunda başlayan antika merakını, emekli olduktan sonra da devam ettiğini söyledi.

Dedesinden kalma birçok antika eşyanın hurdacılara verildiğini dile getiren Köse, buna engel olarak, biriktirmeye başladığını ifade etti.

"Konya'ya yıllar önce gittiğimde müzeleri görürdüm. 'Benim neden böyle bir müzem olmasın' dedim" diyen Köse, çatıda çuvallar içerisinde sakladığı antikaları, garajında sergilemeye karar verdiğini dile getirdi.

Köse, müzede oldukça zengin bir koleksiyonun sergilendiğine işaret ederek, "Müzemde Roma dönemine ait çanlar var. En eski olanları bunlar. Onun dışında Almanlar'dan kalan silah, gaz lambaları, değirmen taşı ve eski paralar var. Babamdan kalan birçok eşyayı sergiliyorum. Babam ölmeden önce, 'Sen bu antika eşyalara sahip ol' dedi ve bana verdi. Ben de çocuklarım ve torunlarıma bırakmayı düşünüyorum. Bu tarihi eserlere sahip çıkarlarsa, onların olur. Eğer olmazlarsa hurdacılar sevinir" diye konuştu.

Antika sevdasının hiçbir şeye benzemediğini vurgulayan Köse, ne kadar parası varsa bulduğu antika eşyalara harcadığını aktardı.

Oğlu Dursun Köse de babasının antika eşyaları kendisine bırakacağını belirterek, "Babamın bana bıraktığı antika eşyaları, ben de çocuklarım ve torunlarıma bırakmak istiyorum" dedİ.

Kaynak:Aksaray68 Haber