NEVŞEHİR(MHA) İlimiz sınırları içerisinde faaliyetlerini sürdürmekte olan emisyon konulu çevre iznine sahip işletmelerin izin koşulları içerisinde yer alan iki yılda bir teyit zorunluluğu hususunda uygulamada farklı yorumların ortaya çıkmasından dolayı açıklama yapılmaya ihtiyaç duyuldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve muhtelif tarihlerde değişikliğe uğrayan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin Teyit zorunluluğu başlıklı 14. Maddesinin 1. Bendinde; “İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur.” hükmü yer almakta.
Bu bağlamda işletme sahiplerinin tesislerinden sorumlu çevre görevlisi/çevre görevlileri ile koordinasyon halinde bulunarak emisyon ölçüm rapor tarihinden itibaren iki yıllık süre dolmadan emisyon teyit ölçümlerini yaptırmaları ve raporlandırmaları, ölçümü yapan laboratuvardan raporlarını alarak tesislerinde muhafaza etmeleri gerekmekte. Aksi takdirde teyit ölçümlerini Yönetmelikte belirtilen sürelerde yaptırmayan işletmelerin çevre izinleri Yönetmeliğin 17. Maddesinin 1-(ç) fıkrası gereği iptal edilecek ve işletmelerin faaliyetleri durdurulacak. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine göre her bir tesise 49 bin 095 TL idari para cezası uygulanacak.